– Advokater er ikke noe bedre eller dårligere enn andre profesjonelle

Nils H. Thomessen mener advokater bør minske avtstanden til kundene gjennom et mer forståelig språk.
Nils Thommessen er arbeidende styreleder og advokat i Ally. | Foto: Privat
Nils Thommessen er arbeidende styreleder og advokat i Ally. | Foto: Privat

Nils H. Thommessen er tilbake i den juridiske manesjen, noen få år etter at han forlot stillingen som toppsjef i Wiersholm.

Nå har han slått seg sammen med Askeladden & Co-gründer Karl-Axel Hjort Bauer og Cathrine Bach for å starte advokatfirmaet Ally, som vil utfordre den etablerte forretningsmodellen i bransjen.

Thommessen er en av sju advokater i det nystartede firmaet.

– I Ally er ikke tanken først og fremst at jeg skal være advokat, men arbeidende styreleder. Ally sine advokater er svært dyktige, og trenger ikke meg for å gjøre en god jobb, sier Thommessen til AdvokatWatch.

Thommessen har 25 år bak seg i bransjen, som han beskriver som «fantastiske år» hvor han har lært mye.

– Jeg har ikke savnet å arbeide som advokat, men jeg savner å se mange av mine gode venner i bransjen hver dag.

Thommessen mener mange advokatfirmaer fornyer seg, og ønsker å gjøre ting annerledes.

– Men jeg synes ikke vi ser endringer, som gjør noen særlig forskjell for kundene, legger han til.

Krevende å bygge kjede

Ally vil blant annet avskaffe timepriser, og heller operere med fastpris for sine juridiske tjenester. På spørsmål om hvilket prisnivå Ally skal ligge på, svarer daglig leder Cathrine Bach:

– Det viktigste i vårt tilbud i forhold til pris, er at kundene skal vite og forstå hva det koster før vi begynner arbeidet. Gitt at de fleste andre opererer med timepriser, er det vanskelig å sammenligne, mener Bach.

– Men vårt mål er at vi skal bidra til at grupper som vanligvis ikke bruker advokat, skal bruke oss mer. Det setter noen ganske tydelige grenser for vårt generelle prisnivå, fortsetter hun.

Bach nevner ingen spesifikke konkurrenter blant andre advokatfirmaer. Hun tror det er plass til mange, og at det fint for kundene med ulike tilbud.

Hun påpeker at mange små og mellomstore advokatfirmaer har for liten økonomi, og derfor ikke tilgang til teknologi, som gjør at de kan jobbe med kundene på en måte som kundene selv er vant til å samhandle med andre aktører og bransjer på - både på jobb og privat.

– Kundene begynner å forvente en helt annen effektivitet, formidlingsmåte og kundekontakt på enn før, og vil gjerne settes i stand til å fikse ting selv, sier hun.

– Dagens modeller gjør det vanskelig for mindre advokatfirmaer å omstille seg, men alle som har viljen, evnen og ønsker å gjøre jussen enkelt tilgjengelig på en moderne og forutsigbar måte, tar vi veldig gjerne en prat med, fortsetter Bach.

– Hva blir den største utfordringen for Ally?

– Det er krevende å bygge en kjede som skal levere juridiske tjenester. Å kontrollere veksten så vi hele tiden sikrer at vi gjør en god jobb, og tiltrekker oss de riktige advokatene rundt omkring i Norge, er nok av de største utfordringene våre, svarer Bach.

Cathrine Back er daglig leder i Ally. | Foto: Privat
Cathrine Back er daglig leder i Ally. | Foto: Privat

– Vår verktøykasse er utdannelsen vår

Til DN uttalte Thommessen, at Ally blant annet ønsket «å avskaffe advokatenes stammespråk».

– Vi advokater har en tendens til å bruke et språk som er vanskelig å forstå for mange av kundene våre, og som bidrar til distanse og vanskeliggjøring. Vår verktøykasse er utdannelsen vår. Det samme gjelder snekkere, tannleger og andre fagfolk. Advokater er ikke noe bedre eller dårligere enn andre profesjonelle, og jeg tenker at vi ikke bør bruke stammespråk for å holde på distansen til kundene våre, utdyper Thommessen.

Thommesen sier Ally ikke går ut med konkrete omsetningsmål, men at Ally må være lønnsom for å overleve.

– Våre mål handler først og fremst om hvordan vi løser oppgavene. Løser vi oppgavene på en god måte, blir resultatene bra, mener Thommessen.

Han sier firmaet skal levere på viktige samfunnsløfter, viktige kundeløfter og løftene til egne ansatte.

– Alt i alt skal dette gjøre Ally. til en fantastisk arbeidsplass, som bidrar til at flere får god juridisk bistand, og med kunder som opplever at de blir godt behandlet og får gode, praktiske og ujålete råd, avslutter Thommessen.

Dette blir det den første lagoppstillingen til nykommeren Ally

– Vi skal være ujålete, operere med faste priser, og avskaffe partnermodellen og advokatenes stammespråk 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også