Høyesterettsjustitiarius: – Det er politiske myndigheter, ikke Høyesterett, som fastsetter salærsatsen

Justitiarius Toril Marie Øie har registrert at Advokatforeningen varsler streik.
Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Justitiarius Øie sier til Advokatbladet at Høyesterett må forholde seg til en eventuell advokatstreik, men kjenner ikke til at Advokatforeningen tidligere har valgt ut Høyesterett for å markere misnøye med regjeringen.

– Det er politiske myndigheter, ikke Høyesterett, som fastsetter salærsatsen, så lønnskampen tar ikke jeg stilling til, sier Øie til Advokatbladet.

– Vi registrerer at den ikke vil ramme saker som allerede er berammet, og slik jeg forstår Advokatforeningens uttalelser, vil heller ikke ankeutvalgets arbeid bli påvirket, sier Øie om en eventuell advokatstreik.

Det var under Forsvarergruppens høstseminar i helgen at advokat Frode Sulland foreslo å aksjonere ved å stoppe alle straffesaker i Høyesterett. Advokatforeningens hovedstyre vedtok søndag kveld å nedsette en aksjonskomité som skal planlegge en aksjon.

Det er den nå avgåtte Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022 som er kilden til misnøyen blant advokatene. Salærsatsen på 1085 kroner til offentlig oppnevnte advokater foreslås der videreført.

Advokatforeningen vil ha forhandlingsrett om rettshjelpssatsen, en bærekraftig rettshjelpssats og reversering av halveringen av reisesalæret.

Støre-regjeringen har frist til 10. november for framleggelse av tilleggsproposisjon for Stortinget med forslag til omprioriteringer på statsbudsjettet for 2022.

Streiken vil tidligst starte når proposisjonen kommer, varsler Advokatforeningen.

Nedsetter aksjonskomité

Statsbudsjettet 2022: Solberg-regjeringen vil følge opp rekordbevilgning til påtalejuristene 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også