Wiersholm-partner reagerer på forvaltningsorgans retorikk: – Advokater må kunne ytre seg om personvern uten at Datatilsynet sår tvil om vår motivasjon

Heftig meningsutveksling mellom Wiersholm og Datatilsynet.
Partner Rune Opdahl i Wiersholm. | Foto: Wiersholm
Partner Rune Opdahl i Wiersholm. | Foto: Wiersholm

Det er i forbindelse med en kronikkutveksling i DN mellom Wiersholm og Datatilsynet, i kjølvannet av at Det østerrikske datatilsynet (DSB) nylig besluttet at bruk av Google Analytics er i strid med GDPR, at det har oppstått temperatur mellom partene.

I en av kronikkene: «Datatilsynet svarer Wiersholm: En strutsebasert tilnærming til personvern», viser seksjonssjef Tobias Judin til at Wiersholm mener tilsynets avgjørelser har en slagside, men at det er mulighet for domstolsprøving av avgjørelsene.

«Mon tro om ikke nettopp Advokatfirmaet Wiersholm kan bistå hvis du vil prøve et vedtak i retten? Det er fint at et advokatfirma som skal tiltrekke seg og blidgjøre klienter, vil snakke om ensidighet. Det er også fint å feie for egen dør.», skriver Judin.

Litt lenger ned i innlegget skriver Judin: «Det følger av GDPR at Datatilsynet er uavhengig. Det betyr at vi baserer oss på loven, ikke ønskene til en part. Her skiller vi oss fra Wiersholm.»

Disse uttalelsene reagerer Wiersholm-partner Rune Opdahl sterkt på. I et innlegg på LinkedIn skriver han:

«Advokater må kunne ytre seg om personvern uten at Datatilsynet sår tvil om vår motivasjon. Datatilsynet kan ikke beslaglegge sannheten (som for øvrig neppe finnes) ved å hevde at de baserer seg objektivt på loven, mens vi derimot blidgjør våre klienter.».

«Vi baserer oss også på loven. Min deltagelse i det offentlige ordskiftet har ingenting med klienter å gjøre; det handler om mitt engasjement for faget.», legger Opdahl til.

Opdahl skriver videre at han stort sett er enig med Datatilsynet, og at Datatilsynet har dyktige jurister. Han skriver også at han er imponert over nevnte Judin, men legger samtidig til:

«Men Datatilsynet må tillate andre å ha meninger uten å være usaklige og sarkastiske overfor dem.».

Opdahl skriver han i Google Analytics-saken skulle sett en bredere drøftelse av hva som skal til for at bruk av et analyseverktøy innebærer behandling av personopplysninger.

«Datatilsynet er ikke objektive og perspektivløse når de tolker og skaper rettskilder, selv om Datatilsynet i sitt innlegg i DN antar det. Heller ikke vi advokater er det. Vi må tolerere - og ønske velkommen - ulike meninger og perspektiver. På den måten driver vi personvernjussen fremover sammen.».

Men selv om det har en skarp debattone mellom partene, inviterer Judin i en LinkedIn-tråd på egen profil, Opdahl på kaffe til Datatilsynets lokaler.

«Jeg håper Datatilsynet fortsetter å ytre seg. Gjerne mer og oftere! Så lenge retorikken er saklig. Jeg ser frem til en kaffeinvitasjon i kalenderen!», svarer Opdahl.

Hun er topprangert i immaterialrett-kategorien i Chambers Global 2022

Wiersholm-partner har fått møterett for Høyesterett

Han har fått seg jobb i Wiersholm 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også