AdvokatWatch

NTNU vil be om et tak på advokatutgifter: – Vi ser at det er i ferd med å utvikle seg et marked for advokater i denne type saker

NTNU ønsker seg en stykkprisordning for advokathjelp i fuskesaker.

NTNU hovedbygget i Trondheim. | Foto: Gorm Kallestad/NTB

Det er Universitetsavisa som har fått tilgang til et utkast av et brev som Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) planlegger å sende til Kunnskapsdepartementet (KD).

«Vi oppfordrer departementet til å vurdere en stykkprisordning i fuskesaker. Bestemmelsen om dekning av advokatutgifter ble til i en tid da det var svært få utestengingssaker ved institusjonene. Det er vanskelig å se at ordningen med gratis advokat skal være langt bedre i fuskesaker enn det er i en rekke andre saker av stor personlig og velferdsmessig betydning, jf. rettshjelploven og stykkprisforskriften.», skriver NTNU i utkastet, ifølge avisen.

Tall Universitetsavisa har innhentet viser at NTNUs klagenemnd behandlet 168 fuskesaker i 2020-2021, mot 39 saker i 2019.

Norske universiteter dekker advokatutgiftene i fuskesaker. I 2020-2021 har denne prislappen vært på 1,3 millioner kroner for NTNU.

«Vi ser at det er i ferd med å utvikle seg et marked for advokater i denne type saker. Når det ikke er innført et maksimalt antall timer og det offentlige dekker utgiftene, er det grunn til å stille spørsmål ved om dette er riktig bruk av det offentliges midler», skriver NTNU.

Under fem personer har fått medhold i sin klage etter første behandling i klagenemnda i 2020-2021, ifølge Universitetsavisa.

Studenttinget ved NTNU er ikke enig i NTNUs ønske om å innføre en stykkprisordning, sier leder Astrid Hilling til Universitetsavisa.

– Vi er bekymret for hvordan dette skal gjennomføres i praksis. Vi synes det er ganske drastisk å gå rett på å innføre et makstak på hvor mange timer man kan bruke hos en advokat, sier Hilling.

Studenttinget ønsker at NTNU ikke sender brevet til KD.

Fuskesaker har for øvrig ikke vært den eneste kilden til advokatutgifter for NTNU den siste tiden. Universitetet brukte over 4,2 millioner kroner på advokater i den såkalte Eikrem-saken.

Brukte 175.000 kroner på advokatutgifter da avskjedigelsen av Eikrem ble behandlet

Kommune stiller spørsmål ved Simonsen Vogt Wiigs bindinger: – Noe Statsforvalteren bør være klar over

Har gransket NTNU tidligere – nå skal hun gjøre det som del av et nytt advokatfirma

Har hittil brukt tre millioner kroner på advokater i forbindelse med personalsak 

Mer fra AdvokatWatch

Henlegger anmeldelse mot Per Danielsen

Oslo politidistrikt åpner ikke etterforskning mot advokat Per Danielsen i faktureringssak, etter at han ble anmeldt av bostyrer for tvangsoppløsningsboet til Rondeslottet Hotell, Anders G. Bjørnsen.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch