Ukraina-krigen: Advokater opplever økt trykk – vil at myndighetene skal komme på banen

Russlands invasjon av Ukraina ble raskt besvart med ytterligere sanksjoner mot Russland og sanksjoner mot Hviterussland. Det nye sanksjonsregimet har ført til at telefonene har gått varme hos mange norske advokatfirmaer i tiden etter den russiske invasjonen.
I et intervju med Finansavisen sier Wiersholm-partner Georg Abusdal Engebretsen, som leder firmaets gruppe for ESG og compliance, at de ringes ned av klienter og virksomheter som er usikre på omfanget og konsekvensene av Russland-sanksjonene.
– Det er vanskelig for selskapene å forstå hvordan man skal forholde seg til sanksjonene, og det er heller ingen veiledning å få, sier Engebretsen, og får støtte fra advokatkollega Helene Bogen.
– Myndighetene bør komme på banen raskt og gi veiledning om hva virksomhetene forventes å gjøre, sier Bogen, som påpeker at de får mange spørsmål knyttet til hvor mye en må foreta seg for å forsikre seg om at en ikke handler med en sanksjonert motpart.
Bogen sier at de nå ser at enkelte velger å tape penger og investeringer fordi de ønsker å komme seg ut av Russland.
SANDS-partner Lars Berge Andersen, som leder firmaets energi-, offshore-, og shipping-avdeling, opplever også stor pågang, sier han til Finansavisen. Det nye sanksjonsregimet har endret hvordan en del bedrifter forholder seg til sanksjonene, forteller advokaten.
– Det går et vannskille. Mens man tidligere så etter muligheter til å tilpasse seg regelverket er det i dag flere og flere som legger prosjekter på is eller dropper dem helt, dersom det er mulig.
AdvokatWatch skrev tirsdag at PwC i forrige uke etablerte det de har valgt å kalle et «SWAT-team». Det tverrfaglige teamet består av et tosifret antall medarbeidere som overvåker sanksjonsutviklingen i forbindelse med krigen i Ukraina, under ledelse av Kjersti Aksnes Gjesdahl og Gunnar Holm Ringen, som begge er partnere i PwC.
I intervjuet etterlyste Ringen veiledning fra myndighetene.
– UD har ansvaret for sanksjonsregelverket, men de har ikke tilstrekkelig kapasitet i en sånn kritisk situasjon til å være et veiledningslokomotiv, som norske virksomheter kan støtte seg på.
Har etablert et «SWAT-team» som overvåker sanksjonsutviklingen som følge av krigen i Ukraina