AdvokatWatch

Partner i Schjødt: – Hvis du kommer inn i et stort advokatfirma og er for opptatt av hva du skal tjene, kan det tyde på litt feil fokus

Startlønningene for nyutdannede hos «de fem store» justeres oftere enn tidligere år, ifølge en kartlegging Dagens Næringsliv har gjort.

Schjødts hovedkontor i Ruseløkkveien i Oslo. | Foto: Stian Olsen

Nylig offentliggjorde Samordna opptak nasjonale opptakstall, som blant annet viste at færre hadde rettsvitenskap som førstevalg.

Før jusstudentene starter i ny jobb kan de bli kjent med potensielle arbeidsgivere for eksempel gjennom Arbeidslivsdagene, eller de får kjennskap til de ulike advokatfirmaene gjennom traineeopphold.

– Det som er spesielt med dette jobbmarkedet er at de fleste vi rekrutterer fra universitetet, har vært traineer hos flere av de største advokatfirmaene. Når de velger advokatfirma, vet de ganske mye om hvilket firma de har lyst til å jobbe i, sier managing partner Finn Bjørnstad i Wikborg Rein til Dagens Næringsliv.

Avisen har gjennomført undersøkelser, som viser at Schjødt, Thommessen, Wikborg Rein, Bahr og Wiersholm, tilbyr startlønninger fra 600.000 kroner. I tillegg viser undersøkelsene at nyutdannede får nesten like høy lønn hvis de heller starter i det offentlige. Flere av de fem advokatfirmaene bekrefter overfor avisen, at startlønningene justeres oftere enn tidligere.

Partner og pressekontakt Per M. Ristvedt i Schjødt sier firmaet ikke opererer med en fast startlønn. Han mener de flinkeste talentene i bransjen ofte har et mål om å bli partner, og at det spiller liten rolle om disse fikk betalt 10.000 eller 20.000 kroner mindre da de startet opp.

– Det er ikke sånn du bør tenke. Hvis du kommer inn i et stort advokatfirma og er for opptatt av hva du skal tjene, kan det tyde på litt feil fokus. Vi er jo interessert i de som vil ha det lange løpet, sier han til avisen.

Finn Bjørnstad sier Wikborg Rein skal være konkurransedyktig på lønn, men har ikke noe mål om å være lønnsdrivende. Managing partner Sverre Tyrhaug i Thommessen sier imidlertid at hans advokatfirma ønsker å være lønnsledende for å sikre seg de beste talentene.

Verken managing partner Thomas K. Svensen i Bahr eller managing partner Morten Goller i Wiersholm har ønsket å stille til intervju med Dagens Næringsliv i anledning saken.

Flere tror at kjønnsfordelingen på jusstudiet vil tvinge fram en endring i partnerskapene

Syv av ti nye jusstudenter er kvinner. Det bekymrer dekan og utdanningsministeren

Færre hadde rettsvitenskap som førstevalg 

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch