Fikk tilbakekalt advokatbevillingen – granskes for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven

Ifølge Dagens Næringsliv skal den nå avskiltede advokaten Thom-Kåre Granli og hans advokatfirma ha stått som eier av 56 motorvogner siden han begynte å flippe biler våren 2018. Flere av bilene skal han ha kjøpt av sine klienter.
EY gjennomførte et bokettersyn i advokatfirmaets lokaler i Storgata i Oslo. | Foto: Google Street View
EY gjennomførte et bokettersyn i advokatfirmaets lokaler i Storgata i Oslo. | Foto: Google Street View

– Mesteparten av dette her gjelder bistand jeg har gjort til klienter, sier Granli til Dagens Næringsliv om alle bilene han har stått oppført som eier av.

Granli mener at han bare har eid syv-åtte biler selv.

Ifølge DN finnes det få spor av alle biltransaksjonene i regnskapet til advokatfirmaet, som har omsatt for rundt én million kroner årlig. Klientkontoen vokste imidlertid fra rundt to millioner kroner i 2017, til åtte millioner kroner i 2020.

I oktober i fjor avholdt EY et bokettersyn i Advokatfirmaet Granlis lokaler i Storgata. Ifølge bokettersynsrapporten ble det avdekket flere transaksjoner på Granlis klientbankkonto uten at det var en naturlig tilknytning til advokatvirksomhet.

«Bærer i flere tilfeller i stedet preg av å være ren betalingsformidling via advokatens klientbankkonto i strid med finansforetakslovens paragraf 2–3 første ledd, jf. tredje ledd», skriver EY i rapporten, som DN har fått tilgang på.

Det ble også avdekket flere transaksjoner hvor det er mistanke om hvitvasking. I et tilsvar til Tilsynsrådet avviser Granli at han har forsøkt å skjule transaksjoner gjennom klientkontoen. Han understreker at han hatt dårlige skriftlige hvitvaskingsrutiner, men at han fortsatt er sikkert på at det ikke har skjedd noe hvitvasking i noen av tilfellene.

I midten av juni skal advokat Audun Lillestølen, som var oppnevnt av Tilsynsrådet som forvalter for å avvikle Granlis advokatvirksomhet etter at hans advokatbevilling var tilbakekalt, ha troppet opp utenfor Granlis villa på Jeløya i Moss.

Granli sier til Dagens Næringsliv at han har akseptert Tilsynsrådets beslutning om overtagelse av advokatvirksomheten, og at han lenge har tenkt på å avvikle selv.

– Å jobbe som advokat alene har ikke vært spesielt bra eller lukrativt økonomisk sett. I tillegg har klientene mast til alle døgnets tider. Pluss at det har vært intellektuelt veldig lite stimulerende. Jeg har ikke lest en skjønnlitterær bok på 15 år, sier Granli.

Ble spurt om han opplever regjeringens budsjettforslag som illojalt: – Det var i hvert fall ikke i avtalens ånd

Rettshjelpsforetak blir advokatfirma: – Det vil være naturlig å utvide klientsektor med ukrainsktalende klienter

Viggo Kristiansens gjenåpningssak behandles 13. desember 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også