Berngaard arrangerer fakkeltog til støtte for fengslede advokater i Iran: – En stor sak som vi må engasjere oss i

Berngaard utfordrer andre advokatfirmaer til å delta i støttemarkeringen.
Berngaard, hvor Elin Mathisen (innfelt) er partner, arrangerer torsdag et fakkeltog til støtte for fengslede advokater i Iran. Bildet er fra en demonstrasjon i London mot det iranske regimet. | Foto: Alberto Pezzali, AP Photo / Berngaard
Berngaard, hvor Elin Mathisen (innfelt) er partner, arrangerer torsdag et fakkeltog til støtte for fengslede advokater i Iran. Bildet er fra en demonstrasjon i London mot det iranske regimet. | Foto: Alberto Pezzali, AP Photo / Berngaard

«Når advokatene fengsles for å representere sine klienter, så forsvinner siste rest av rettssikkerhet. Hvem skal forsvare aktivistene når også advokatene fengsles?».

Slik innleder Berngaard innlegget om torsdagens fakkeltog til støtte for fengslede advokater i Iran. Det skal gå fra Skillebekkparken i Oslo sentrum, opp Drammensveien, til Irans ambassade.

– Nå er det mange advokater som sitter fengslet i Iran. Det er et stort rettssikkerhetsproblem som vi synes at vi som advokater må engasjere oss i, forteller advokat og partner Elin Mathisen til AdvokatWatch.

Ideen til fakkeltoget fikk advokatfirmaet for noen uker siden, forteller Mathisen.

– Under en prat i lunsjen om situasjonen i Iran fant vi ut at det var mye vi ikke visste. Vi inviterte Mina Torabzadegan, som fortalte oss hvordan det har vært å bo i Iran og hvordan det er i Iran nå. Det gjorde sterkt inntrykk. Spørsmålet vi satt igjen med, var hva vi kunne gjøre.

Svaret fra Mina Torabzadegan, som selv flyktet fra Iran til Norge i 2011, var tydelig.

«Vi har lært at støtte fra utlandet gjør all mulig forskjell for dem som tar til gatene i Teheran og for dem som fortsatt tør å representere klienter i rettssalen. Bilder og budskap fra demonstrasjoner og solidaritetsmarkeringer over hele verden deles og skaper håp, og det gjør det stadig vanskeligere for regimet å begå grove menneskerettighetsbrudd», skriver Berngaard i innlegget.

Nå utfordrer Berngaard andre firmaer til å delta i fakkeltoget.

Mathisen og Berngaard utfordrer også Advokatforeningen.

– Nesten umiddelbart etter at demonstrasjonene begynte, skrev The Law Society of England and Wales til iranske myndigheter med krav om at de fengslede advokatene må løslates umiddelbart. Det samme burde Advokatforeningen gjøre, mener Mathisen.

AdvokatWatch har videreformidlet utfordringen til generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også