Fire advokatfirmaer har utarbeidet et felles notat om regjeringens forslag til grunnrenteskatt på vindkraft

Advokatene i de respektive firmaene presiserer at notatet ikke er skrevet på direkte oppdrag fra kundene sine, men fordi de mener det er juridiske betenkeligheter med forslaget fra regjeringen.
Kjetil Hardeng (Haavind), Anette Fjeld (Simonsen Vogt Wiig), Bendik Christoffersen (Thommessen) og Thomas Horn (Schjødt). | Foto: Haavind/Simonsen Vogt Wiig/Thommessen/Schjødt
Kjetil Hardeng (Haavind), Anette Fjeld (Simonsen Vogt Wiig), Bendik Christoffersen (Thommessen) og Thomas Horn (Schjødt). | Foto: Haavind/Simonsen Vogt Wiig/Thommessen/Schjødt

Partnerne Kjetil Hardeng i Haavind, Thomas Horn i Schjødt, Anette Fjeld i Simonsen Vogt Wiig og Bendik Christoffersen i Thommessen har utarbeidet et felles notat knyttet til regjeringens forslag om grunnrenteskatt på vindkraft.

– Etter vår vurdering er det en betydelig risiko for at en slik grunnrenteskatt vil være i strid med Grunnloven § 97, Grunnloven § 105 og/eller Artikkel 1 i Tilleggsprotokoll 1 til Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) om beskyttelse av eiendomsretten. Dette fordi man i så fall vil innføre tilleggsbeskatning av en næring som ikke har vært, og som det er høyst usikkert vil bli, ekstraordinært lønnsom, oppsummerer advokatene i notatet.

Overfor Dagens Næringsliv, som også har omtalt saken, sier de fire advokatene at notatet ikke er skrevet på direkte oppdrag fra sine kunder, men at de ser juridiske betenkeligheter med regjeringens forslag.

Ifølge avisen har advokatfirmaene, som partnere representerer, til sammen vært involvert i tilnærmet alle vindkraftutbygginger i Norge.

Tidligere har Selmer på oppdrag for Bellona konkludert med at innføringen av et høyprisbidrag, som også er foreslått, er grunnlovsstridig. 

Når det gjelder forslaget om økning i grunnrenteskatten, med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2022, uttalte Selmer-partner Stian Berger Røsland følgende til VG i forrige måned:

– Regjeringen mener økningen i grunnrenteskatten ikke er i strid med Grunnlovens paragraf 97. Det bygger de på Justisdepartementets lovavdelingens vurdering, som er ganske generell. Vi mener spørsmålet må vurderes mer konkret og grundig.

Under et frokostmøte for to uker fortalte Selmer-partner Anders F. Wilhelmsen til AdvokatWatch at da kraftforslagene fra regjeringen ble lagt frem, lå den juridiske problemstillingen allerede på bordet.

– Derfor var det så mange kraftselskaper som gikk til sine advokatfirmaer. Jeg tror at de fleste store advokatfirmaene i Oslo har gitt betenkninger om dette, sa han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også