– Der har advokatbransjen et kommunikasjonsproblem

Som nyutdannet jurist unnlot Lotte Tvedt å søke jobb hos et advokatfirma, fordi hun var usikker på om firmaene ville tenke at det var verdt å tilrettelegge for henne. 
Lotte Tvedt er advokat hos Regjeringsadvokaten. | Foto: Regjeringsadvokaten
Lotte Tvedt er advokat hos Regjeringsadvokaten. | Foto: Regjeringsadvokaten

Det forteller Tvedt, som er blind, i podkasten «Null Bullshit».

– Det å få inn en blind medarbeider vil kreve noe tilrettelegging. Ikke mye, sett fra mitt perspektiv, men det krever for eksempel at man søker om skjermleser-hjelpemidler, får det tilrettelagt og at en har en IKT-avdeling som er interessert i å få det til. Min tanke, kanskje noe fordomsfullt, var at det ikke er noe en arbeidsgiver vil tenke er verdt det når en kan få en ferdigutdannet jurist som er seende og ikke skaper sånne problemer, forteller Tvedt.

Samme tankegang var grunnen til at Tvedt ikke søkte traineeopphold i et advokatfirma mens hun studerte.

– Da kommer spørsmålet enda mer på spissen, fordi det vil kreve den samme tilretteleggingen, men gjelde for et fire ukers opphold, sier Tvedt.

I dag er hun advokat hos Regjeringsadvokaten.

Nylig ble hun utpekt av Dagens Næringsliv som en av årets ledestjerner under 30.

I «Null Bullshit»-episoden sier programleder Elisabeth Hoffmann at det er trist for bransjen dersom en unnlater å søke jobb fordi en tenker at et advokatfirma ikke vil være villig til å gjøre den lille ekstra innsatsen som kreves.

– Ja, der har advokatbransjen, for å ta alle under ett, et kommunikasjonsproblem, svarer Tvedt.

– Man er opptatt av å si at man ønsker mangfold, og det er fint, men jeg er avhengig av at det følges opp i praksis. Det nytter ikke å si «alle er velkommen hos oss», hvis det ikke føles sånn. Jeg har møtt ytterst få med en synlig funksjonsforskjell, spesielt fra de store advokatfirmaene. På Arbeidslivsdagene og lignende arrangementer har det heller ikke akkurat vært sånn at folk har jublet over spørsmål knyttet til tilrettelegging og hvordan det vil fungere, oppsummerer Tvedt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også