«Verdens første robotadvokat» skal være forsvarer i rettssak: – Jeg tror ikke noen kunne forestille seg at dette ville skje

En AI-drevet «robotadvokat» skal for første gang forsvare en tiltalt i en rettssak.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

«Robotadvokaten», som er utviklet av selskapet DoNotPay, skal forsvare en person som møter i retten på grunn av en trafikkbot, skriver CBS News

Ifølge nettstedet styres «robotadvokaten», som av selskapet omtales som verdens første av sitt slag, fra en smarttelefon. Den lytter til argumenter i retten, og forteller tiltalte gjennom hodetelefoner hva vedkommende skal si. 

Det ble vurdert rundt 300 saker som «robotadvokaten» skulle bistå i, men bare 2 av disse var mulig fordi teknologien ikke er lovlig i de fleste domstoler i USA.

– Jeg tror ikke noen kunne forestille seg at dette ville skje. Det er ikke i lovens ånd, men vi prøver å presse ting fremover og mange mennesker har ikke råd til juridisk hjelp. Hvis disse sakene lykkes, vil det oppmuntre flere domstoler til å endre reglene, mener Joshua Bowder, administrerende direktør i DoNotPay.

Bowder forteller at advokatbransjen ikke er spesielt begeistret for «robotadvokaten».

– Det er mange advokater og advokatforeninger som ikke vil støtte dette, sier han.

Hvis «robotadvokaten» taper saken, vil DoNotPay dekke eventuelle bøter, opplyser Bowder. Det er ikke kjent hvor saken går.

DoNotPay har hentet 27,7 millioner dollar fra ulike venturekapitalfond, ifølge CBS News.

Thale Cecilia Gautier Gjerdsbakk, som er advokatfullmektig med spesialisering innen personvern, teknologi og KI i Bull, kommenterer robotadvokaten på sin LinkedIn-side. Hun skriver at robotadvokaten sin teknologi er «bygget «oppå» ChatGPT og OpenAI sin teknologi.»

«Tjenester som denne kan gi et løft for rettssikkerheten ved å enkelt og rimelig tilby rettshjelp. Dette forutsetter imidlertid en viss etisk standard både ved utviklingen og bruken av KI», skriver hun.

«På grunn av risikoene KI innebærer, mener jeg at vi ikke kan overlate etisk utvikling og bruk av KI til hvert enkelt selskap. Lovgiver må komme på banen med standarder som sikrer ivaretakelsen av våre verdier. Reguleringen av KI må veie innovasjonsverdien mot både kjente og ukjente risikoer som den nye teknologien innebærer», fortsetter hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også