Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder får tilby master i rettsvitenskap

Begge universitetene håper at de kan tilby det nye masterprogrammet allerede til høsten.
FÅR JA: Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger, og Sunniva Whittaker, rektor ved Universitetet i Agder, kan glede seg over at de to universitetene nå får opprette egne masterprogram i rettsvitenskap etter at Nokut har godkjent søknadene. | Foto: Elisabeth Tønnessen, Universitetet i Stavanger / Jon-Petter Thorsen-Aptum, Universitetet i Agder
FÅR JA: Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger, og Sunniva Whittaker, rektor ved Universitetet i Agder, kan glede seg over at de to universitetene nå får opprette egne masterprogram i rettsvitenskap etter at Nokut har godkjent søknadene. | Foto: Elisabeth Tønnessen, Universitetet i Stavanger / Jon-Petter Thorsen-Aptum, Universitetet i Agder

De to universitetene kan dermed søke Kunnskapsdepartementet om å etablere utdanningene.

Det er en svært glad rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker, som tar telefonen når AdvokatWatch ringer onsdag ettermiddag.

– Vi er veldig, veldig glade. Dette har vi jobbet lenge for. Vi håper på en rask behandling i Kunnskapsdepartementet, slik at vi kan starte opp så raskt som mulig, forteller Whittaker.

UiA har et ønske om å tilby det nye masterprogrammet allerede til høsten.

– Men det krever at vi får en rask avklaring fra Kunnskapsdepartementet, understreker Whittaker. 

– Fantastisk at vi nå kan utdanne advokater og dommere

Også i Stavanger jubler de over nyheten fra Nokut.

– Vi er strålende fornøyd med komiteens vurdering. Vi ser frem til å tilby et spennende studium med høy relevans og kvalitet. Det er fantastisk at vi nå kan utdanne advokater og dommere i Stavanger, sier dekan Ola Kvaløy ved Handelshøyskolen ved UiS en pressemelding.

I løpet av høsten styrket UiS fagmiljøet i rettsvitenskap med to nye professorer – Gert Johan Kjelby og Andrea Minto.

– Med disse nyrekrutteringene har vi et robust forskningsmiljø i strafferett og straffeprosess i Stavanger. Det gjør oss godt rustet for å tilby et fullverdig masterstudium allerede fra høsten 2023, sier Kvaløy. 

– Vi er glad for at Nokut stadfester at jusutdanningen vår holder høy kvalitet. Dette viser at UiS er i stand til å møte viktige samfunnsutfordringer på utdanningssiden, sier rektor Klaus Mohn.

Ble behandlet på nytt etter nye opplysninger

Da Handelshøyskolen BI i oktober fikk grønt lys til å opprette et masterprogram i rettsvitenskap, ble det samtidig klart at Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder måtte vente på en avklaring.

Behandlingen av søknaden til UiS ble utsatt etter at det kom frem nye opplysninger i saken som måtte vurderes nærmere. Søknaden til UiA ble først avslått, men avslaget ble i januar opphevet som følge av nye opplysninger UiA sendte inn til Nokut samme dag som avslaget kom.

Siden den gang har de to universitetene ventet i spenning.

– Jeg vil gratulere UiA og UiS. Begge to har vist at de oppfyller alle nødvendige krav for å kunne opprette master i rettsvitenskap, sier Nokuts tilsynsdirektør Nina Waaler.

– Den sakkyndige komiteen gjorde en ny vurdering og konkluderte denne gangen med at alle kravene er oppfylt. Komiteen anbefalte dermed Nokut å akkreditere studietilbudene, noe vi har gjort, forklarer Waaler.

De to universitetene har kunnet søke om å opprette egne masterprogram etter at gradsforskriften ble myket opp våren 2021, for at det skulle bli anledning for flere til å tilby master i rettsvitenskap og profesjonsstudiet i psykologi. Til nå har kun BI fått grønt lys til juss.

UiS tilbyr fra før av en bachelor i rettsvitenskap og master i forretningsjuss, mens UiA tilbyr en bachelor i rettsvitenskap.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også