– I disse firmaene opereres det med timesatser som jeg er redd til sist vil undergrave vår virksomhet

Advokat Roar Bårdlund tror det fortsatt er plass til «landhandelen».
DELER TANKER OM BRANSJEN: Advokat Roar Bårdlund (innfelt) i Bårdlund, Kvamme & Co. | Foto: Bårdlund, Kvamme & Co.
DELER TANKER OM BRANSJEN: Advokat Roar Bårdlund (innfelt) i Bårdlund, Kvamme & Co. | Foto: Bårdlund, Kvamme & Co.

Det er i et intervju med Nord24 at advokat Roar Bårdlund, som i dag er partner i Bårdlund, Kvamme & Co Advokatfirma (tidligere Linnet & Co Advokatfirma), deler flere tanker om tilstanden i advokatbransjen.

Han ser en trend hvor de små advokatfirmaene forsvinner.

– Det kan selvsagt være spennende og utviklende å jobbe i et stort miljø i et av de store advokatfirmaene. Men det krever også svært mye av den enkelte medarbeider og det opereres i disse firmaene også med timesatser som jeg er redd til sist vil undergrave vår virksomhet, sier Bårdlund om forskjellen på de små og de store advokatfirmaene.

Han tror at det fortsatt er plass til «landhandelen» i advokatbransjen.

Da AdvokatWatch intervjuet Bårdlund i fjor sommer, ville han ikke utelukke at firmaet en gang kan bli del av et større advokatfirma.

– Vi er åpne for dialog om det skulle være interessenter, sa han da.

– Lettere å bevare integriteten

I intervjuet med Nord24 peker Bårdlund på det han oppfatter som noen av fordelene ved å være et mindre advokatfirma utenfor Oslo.

Det er lettere å bevare integriteten, mener han. Tromsø-firmaet har ikke klient-kollisjoner der habiliteten kan trekkes i tvil, påpeker han.

Kampen om klientene er tøffere i Oslo enn i Tromsø, mener Bårdlund. Ifølge ham har advokatene i ishavsbyen klart å ivareta gode relasjoner innad i bransjen, til tross for at de har ulike roller. Det er han glad for.

– Da har man en interesse i å gå over streken

Det er én ting Bårdlund frykter skal få fotfeste i bransjen.

Det er det som er kjent som «no cure, no pay» – at advokaten kun tar betalt dersom klienten vinner frem med sitt krav. Det finnes allerede noen norske advokatfirmaer som tilbyr bistand på dette vilkåret.

Bårdlund frykter at det kan bli mer vanlig.

– Jeg er redd vi kan komme dit. En advokat skal aldri ha egne økonomiske interesser i å påta seg et oppdrag. Da har man en egeninteresse i å gå over streken, sier han om «no cure, no pay».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også