Kommer med advarsel: – Kommersielle aktører vil finne andre måter å løse sine tvister på dersom advokatbransjen ikke får kontroll på kostnadene

Managing partner Aron Solheim i Glittertind advarer mot galopperende sakskostnader.
BESKRIVER EN «UROVEKKENDE UTVIKLING»: Glittertinds managing partner, Aron Solheim. | Foto: Glittertind
BESKRIVER EN «UROVEKKENDE UTVIKLING»: Glittertinds managing partner, Aron Solheim. | Foto: Glittertind

Det er i leserinnlegget «Sakskostnader ute av kontroll» i Finansavisen at Glittertind-lederen beskriver det han omtaler som en urovekkende utvikling.

Solheim viser til en sak som nylig ble avgjort i lagmannsretten, hvor saksøker ble tilkjent 6,9 millioner kroner, mens rettssaken kostet 111 millioner kroner. 85 millioner kroner av summen var advokathonorarer. Han omtaler saken som ett av flere eksempler fra det siste året «hvor de samlede sakskostnadene ikke står i forhold til tvistegjenstandens verdi».

«Dette er ikke bærekraftig. Hvis trenden fortsetter, risikerer advokatbransjen å gjøre seg irrelevant som viktige bidragsytere til et velfungerende system for tvisteløsning», skriver Glittertinds managing partner.

Han reagerer særlig på at timeforbruket i enkelte sammenhenger fremstår som uforklarlig eller uforholdsmessig høyt, og mener at vi ser flere og flere eksempler på at sakskostnadsoppgavene inneholder et betydelig omfang av timer nedlagt av advokater som ikke har hatt en rolle i forbindelse med hovedforhandlingen. Det fremstår på et overordnet nivå som lite effektiv ressursbruk, mener han.

Glittertind-advokaten kjenner igjen et mønster fra da han selv var tidlig i karrieren. Ifølge Solheim var utarbeidelsen av due diligence-rapporter den gangen «en av advokatbransjens største melkekuer».

Da kostnadene etter hvert ble for høye målt opp mot nytteverdien av arbeidet, fant markedet andre løsninger for å vurdere selskaper som var for salg.

«På tilsvarende måte vil kommersielle aktører finne andre måter å løse sine tvister på dersom advokatbransjen ikke får kontroll på kostnadene», advarer Solheim.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også