Simonsen Vogt Wiig samler bedrifter til et gruppesøksmål etter Esa-avgjørelse

To bedrifter er klare til å gå til søksmål mot staten for brudd på EØS-avtalen. Det skjer etter Esa-avgjørelsen om innleie fra bemanningsforetak.
BISTÅR: Partner Nicolay Skarning bistår foreløpig to bedrifter, men regner med mange flere etter hvert slutter seg til gruppesøksmålet. | Foto: Simonsen Vogt Wiig
BISTÅR: Partner Nicolay Skarning bistår foreløpig to bedrifter, men regner med mange flere etter hvert slutter seg til gruppesøksmålet. | Foto: Simonsen Vogt Wiig
NTB

Ifølge E24 samler advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig bedrifter til et gruppesøksmål.

– Vi mener Esas brev er tilstrekkelig til at vi nå kan varsle millionsøksmål mot staten for brudd på EØS-avtalen og samler nå alle dem som har tapt på innleieforbudet til erstatningskravet, sier advokat Nicolay Skarning.

De to bedriftene kan ha erstatningskrav på mellom 5 og 10 millioner som følge av tapt inntekt fra de nye innleiereglene trådte i kraft 1. april.

– Alle bedrifter som har tapt penger siden 1. april kan komme til oss og bli med på gruppesøksmålet, sier Skarning.

Esa-sak denne uken

Overvåkingsorganet Esa mener regjeringens innleieregler bryter med EØS-avtalen og åpner sak mot Norge.

Esa sendte onsdag et formelt åpningsbrev til Norge for å ha innført «uberettigede og uforholdsmessige» restriksjoner på bruken av innleie. Tilsynet mener Norge bryter med vikarbyrådirektivet og friheten til å kunne yte tjenester innenfor EØS-området.

Bakgrunnen er lovendringene regjeringen innførte i 2022, som fjerner muligheten bedrifter har til å bruke innleie når arbeidet er av midlertidig karakter. I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.

Mener innstrammingene er innenfor

Et formelt åpningsbrev er det første steget i en formell traktatbruddssak. Norge har nå to måneder på å uttrykke sitt syn før Esa kan beslutte å ta saken videre.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) skrev onsdag at regjeringen mener innstrammingene ligger innenfor handlingsrommet Norge har etter EØS-avtalen – og at stortingsflertallet har sluttet seg til lovendringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også