Advokatforeningen: 17 prosent av advokater har hatt opplevelser som påvirker deres mentale helse negativt

Ny undersøkelse fra Advokatforeningen forteller om advokaters opplevelser i jobbhverdagen
GENERALSEKRETÆR: Merete Smith er generalsekretær i Advokatforeningen, som står bak undersøkelsen. | Foto: Lise Åserud / NTB
GENERALSEKRETÆR: Merete Smith er generalsekretær i Advokatforeningen, som står bak undersøkelsen. | Foto: Lise Åserud / NTB

Nylig omtalte NRK en fersk undersøkelse fra Advokatforeningen, som viser at 44 prosent av advokater har hatt minst en opplevelse med vold, trusler, aggresjon og/eller trakassering de siste to årene. 

Nå har Advokatforeningen offentliggjort hele undersøkelsen på sine nettsider. Undersøkelsen viser at gruppen rettshjelpsadvokater, er mest utsatt. Her oppgir 74 prosent å ha hatt slike opplevelser de siste to årene.

«Det at rettshjelpsadvokater er mest utsatt, er ikke overraskende gitt det vi vet om denne gruppens arbeidshverdag. Dette er advokater som jobber som forsvarere eller bistandsadvokater i straffesaker, eller som tar saker under den offentlige rettshjelpsordningen. Sistnevnte består hovedsakelig av barnevernssaker og foreldretvister», skriver Advokatforeningen.

Internadvokater og forretningsadvokater er mindre utsatt enn øvrige advokater, ifølge undersøkelsen.

Blant alle advokater oppgir 17 prosent at hendelsene har påvirket deres mentale helse negativt. AdvokatWatch har tidligere skrevet en rekke artikler om mental helse i advokatbransjen

Undersøkelsen viser at 35 prosent har vurdert å forlate advokatyrket grunnet opplevelser med vold, trusler, aggresjon og/eller trakassering, mens 10 oppgir at de kjenner minst én som har forlatt advokatyrket på grunn av slike hendelser.

Nesten 1400 advokater og advokatfullmektiger svarte på undersøkelsen, noe som tilsvarer 15 prosent av de som mottok den, opplyser Advokatforeningen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også