Kommuner har valgt ulovlige meddommere – domstolene venter ankesaker

Eidsivating lagmannsrett har oppdaget at flere kommuner kan ha valgt ulovlige meddommere. Nå blir alle landets domstoler bedt om å sjekke listene sine.
Det er Eidsivating lagmannsrett som har oppdaget feilen. | Foto: Vidar Ruud / NTB
Det er Eidsivating lagmannsrett som har oppdaget feilen. | Foto: Vidar Ruud / NTB
NTB

I et brev Domstoladministrasjonen har sendt ut til alle tingretter, jordskifteretter og statsadvokatembeter i Norge, står det at flere av landets kommuner har valgt meddommere som i henhold til domstolloven ikke har vært valgbare.

Det skriver Kommunal Rapport.

Ifølge domstolloven kan ikke byråder og medlemmer av formannskapet i kommuner være meddommere. Heller ikke varamedlemmer. Det samme gjelder medlemmer av valgnemnder og varaer til disse. I kommuner som har en formannskapsmodell, vil ordfører og varaordfører være en del av formannskapet, og vil derfor normalt ikke være valgbare. Det samme gjelder for byråder i kommuner med parlamentarismemodell.

– Det er Eidsivating lagmannsrett som har oppdaget denne feilen, og da gjelder det kommunene i Innlandet. Men vi går bredt ut så alle kan ta en sjekk på sine lister, sier kommunikasjonssjef i Domstoladministrasjonen, Yngve Brox.

Regelen trådte i kraft i 2007.

«Domstolene kan komme til å motta anker på grunnlag av at retten ikke har vært rett besatt.», står det i brevet.

– Man skal dømmes av sine likemenn, ikke av et eldreråd 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også