Sorenskriver tiltalt for å ha løyet i retten

Statsadvokaten i Hordaland/Sogn og Fjordane har tatt ut tiltalte mot sorenskriver Ole Ingar Ødegård fordi han skal ha gitt en uriktig erklæring til Frostating lagmannsrett.
Ødegård var innstilt som nummer én som lagdommer ved Frostating lagmannsrett, men har trukket søknaden. | Foto: Ned Alley/NTB
Ødegård var innstilt som nummer én som lagdommer ved Frostating lagmannsrett, men har trukket søknaden. | Foto: Ned Alley/NTB

Det var under en rettssak i lagmannsretten, at Ødegård skal ha forklart seg falskt om et hemmeligholdt forhold til en kvinnelig ansatt i barnevernstjenesten i Kristiansund, som var ført opp som vitne i en barnefordelingssak.

Da Ødegård fikk spørsmål i retten om han var inhabil som dommer, hvor både han og kvinnen var aktører, avkreftet han at han fortsatt hadde en relasjon til den ansatte fra barnevernstjenesten.

Senere fortalte kvinnen i Tidens Krav, at hun og Ødegård stadig møttes, og hun viste til at hun hadde mottatt 1600 tekstmeldinger fra Ødegård. Flere av disse tekstmeldingene ble sendt etter dommeren forklarte forholdet var over, ifølge NRK.

Nå er han altså tiltalt etter straffelovens § 365, opplyser Domstoladministrasjonen i en pressemelding. Ødegård risikerer opptil to år i fengsel.

«Domstoladministrasjonen forholder seg til påtalemyndighetens vedtak, og ser alvorlig på saken. Folk skal ha tillit til at eventuelle straffbare forhold blir fulgt opp, og at det blir reagert der det er grunnlag for det. Samtidig understreker DA at saken ikke er avgjort før det foreligger en rettskraftig dom.», heter det i pressemeldingen.

– Når det blir avdekt og kan bevises at en dommer forsettlig har avgitt uriktige opplysninger, mener vi dette er alvorlig, sier statsadvokat Benedikte Høgseth til NRK.

Ødegård, som ikke har vært i jobb siden saken ble kjent tidlig i 2021, ønsker ikke å uttales seg til statskanalen. Advokat Halvard Helle i Schjødt representerer den tiltalte.

– Han nekter straffeskyld etter tiltalen. Det er ikke aktuelt å gi ytterligere kommentarer før saken kommer i retten. Jeg minner samtidig om prinsippet at enhver er uskyldig inntil straffeskyld er bevist etter loven, sier Helle.

Ødegård var for øvrig innstilt som nummer én som lagdommer ved Frostating lagmannsrett, og han skulle etter planen bli utnevnt i sommer, men saken ble da satt på vent. Han har nå trukket søknaden sin.

Domstolsadministrasjonen opplyser at de vil be Justisdepartementet om å suspendere Ødegård i påvente av den kommende rettssaken i Hordaland tingrett.

Mann i 50-årene må møte i retten – tiltalt for å ha fremsatt trusler mot tingrettsansatte

Knut Helge Hurum i Fend ny advokat for tidligere Bitcoins Norge-kunder

Formannskapsmedlemmer kan være meddommere, slår Høyesterett fast 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også