Arbeidsrettsadvokat: – At Domstoladministrasjonen ikke så det alvoret allerede da saken ble kjent, stiller jeg store spørsmålstegn ved

Den pensjonerte arbeidsrettsadvokaten Arvid Ødegård er meget kritisk til hvordan Domstoladministrasjonen har håndtert saken med sorenskriver Ole Ingar Ødegård, som er tiltalt for falsk forklaring i retten.
Advokat Arvid Ødegård. | Foto: Berit Roald / NTB
Advokat Arvid Ødegård. | Foto: Berit Roald / NTB

Fredag sendte Domstoladministrasjonen (DA) ut en pressemelding, om at det var tatt ut tiltale mot sorenskriver Ole Ingar Ødegård.

Ifølge pressemeldingen skal Ødegård ha avgitt en uriktig erklæring til Frostating lagmannsrett. Dette skal ha skjedd i forbindelse med en habilitetssak, der Ødegård skal ha forklart seg falskt om et hemmeligholdt forhold til en kvinnelig ansatt i barnevernstjenesten i Kristiansund, som var ført opp som vitne i en barnefordelingssak.

«Domstoladministrasjonen forholder seg til påtalemyndighetens vedtak, og ser alvorlig på saken. Folk skal ha tillit til at eventuelle straffbare forhold blir fulgt opp, og at det blir reagert der det er grunnlag for det. Samtidig understreker DA at saken ikke er avgjort før det foreligger en rettskraftig dom.», het det i pressemeldingen.

Samtidig opplyste DA at de ville anmode Justisdepartementet om at Ødegård suspenderes i påvente av at saken blir endelig avklart i rettsapparatet.

Arbeidsrettsadvokaten Arvid Ødegård, som nå er pensjonert, er ikke spesielt imponert over at DA først reagerer nå.

Arvid Ødegård, med bakgrunn fra blant annet Storeng, Beck & Due Lund, BAHR og Haavind, mener anmodningen om suspensjon er et signal om at det er juridisk grunnlag for avskjed om Ole Ingar Ødegård blir domfelt.

– Å suspendere en embetsmann er ikke noe man griper til som et disiplinærtiltak. At DA ikke så det alvoret allerede da saken ble kjent, stiller jeg store spørsmålstegn ved. Her er det skapt et inntrykk av at dommere behandles på en annen måte enn andre som blir straffeforfulgt. Det er egnet til å undergrave tilliten til rettsvesenet fullstendig, sier Arvid Ødegård til Tidens Krav.

DA-direktør Sven Marius Urke ønsker ikke å kommentere kritikken fra advokat Ødegård.

Advokat Halvard Helle i Schjødt representerer den tiltalte.

– Han nekter straffeskyld etter tiltalen. Det er ikke aktuelt å gi ytterligere kommentarer før saken kommer i retten. Jeg minner samtidig om prinsippet at enhver er uskyldig inntil straffeskyld er bevist etter loven, uttalte Helle til NRK før helgen.

Tidligere domstolleder tiltalt for å ha løyet i retten

Innstilt til ny dommerstilling mens han samtidig er politianmeldt for uriktig forklaring for lagmannsretten 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også