AdvokatWatch

Streiken i Høyesterett: Ni straffesaker ligger i kø

Advokatforeningens streik har begynt å få konsekvenser for Høyesterett.

Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie. | Foto: Høyesterett

Det var i november at Advokatforeningens aksjonskomité gikk i gang med streiken, som kom som følge av at Støre-regjeringen ikke imøtekom Advokatforeningens krav da de la frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022.

Streiken innebærer at Advokatforeningen oppfordrer forsvarere, som har straffesaker for Høyesterett, til ikke å gjennomføre forsvareroppdraget. Saker fram til 16. desember har ikke blitt berørt, men nå får streiken konsekvenser for Norges øverste domstol, skriver Aftenposten.

Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie bekrefter overfor avisen at ni saker ligger i kø hos Høyesterett, og at det ikke har satt noen dato for når disse skal behandles.

Ifølge Øie er det for tidlig å si hvilke konsekvenser aksjonen vil kunne få fremover.

Advokatforeningen bekreftet torsdag, at streiken fortsetter.

«Advokatforeningen fortsetter streiken i Høyesterett etter at statsbudsjettet er lagt frem. Etter uker med forhandlinger er det enighet mellom regjeringspartiene og SV om et budsjett for 2022.  Resultatet var ikke oppløftende for de advokatene som tar sakene for samfunnets mest utsatte – derfor fortsetter streiken i Høyesterett», skriver de på sin hjemmeside.

Leder i Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, sier til Aftenposten at «ballen ligger hos departementet», med tanke på hvor lenge streiken skal vare.

Statssekretær John-Erik Vika vil ikke kommentere om departementet har hatt møter med Høyesterett, men bekrefter at de er godt kjent med Advokatforeningens krav, og vil «komme tilbake til dem så snart det lar seg gjøre».

Advokatforeningen har for øvrig åpnet opp for å gi dispensasjon i forbindelse med den streikelignende aksjonen.

Regjeringen og SV møtes på halvveien – øker rettshjelpssatsen med 36 kroner i timen

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch