AdvokatWatch

Justisministeren foreslår tidligere riksadvokat som mekler i advokatstrid

Justisminister Emilie Mehl (Sp) vil ha tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch inn som mekler i striden med Advokatforeningen, men foreningen er skeptisk.

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch. | Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

I den fastlåste uenigheten mellom staten og landets forsvarsadvokater om salærkravet og retten til å forhandle direkte med staten foreslo justisminister Mehl like før påske å trekke inn tidligere statsadvokat Tor-Aksel Busch som mekler. Ifølge Mehl kan Busch bringes inn som en uavhengig tredjepart, skriver Rett24 mandag kveld.

I konflikten om salærsatsene for norske forsvarsadvokater har boikotten om å føre saker i Høyesterett ført til at det nå står 15 straffesaker i kø. Lederen for Høyesterett, justitiarius Toril M. Øie, har flere ganger uttrykt sin bekymring over situasjonen.

Busch bekrefter til Rett24 at han er blitt forespurt om å ha en slik rolle, og at han er villig til å stille dersom begge partene godtar det.

Advokatforeningen uttrykker i et brev til statsråden søndag imidlertid skepsis til Busch som mekler alene på grunn av hans begrensede erfaring som mekler, selv om han har god innsikt i de berørte temaene. De har derfor spurt riksmekler Mats Ruland om å ta oppgaven med å mekle.

– Kombinasjonen av Busch og Ruland, eventuelt en annen med lignende meklererfaring, tror vi vil gi de beste forutsetning for å hjelpe partene å komme fram til en løsning, skriver Advokatforeningen.

Advokatstreiken: – Vi håper og tror at det er mulig å komme til en løsning i løpet av kort tid

Konkurransetilsynet etter møtet med Advokatforeningen: – Vi vil følge utviklingen videre

Justis- og beredskapsministeren i nytt brev: Åpner for å bringe inn en nøytral tredjepart, forutsatt at advokatene avslutter streiken

Tidligere advokat og DA-direktør ber Mehl droppe reversering av domstolsreformen  

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch