Her signerer direktøren og utenriksministeren avtalen som skal bidra til å styrke domstolenes uavhengighet og effektivitet på Vest-Balkan: – Et stort ansvar

Domstoladministrasjonen og Utenriksdepartementet signerte tirsdag formiddag en femårig avtale om bistand til utvikling av domstoler i fem land på Vest-Balkan.
Direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) signerte tirsdag en avtale om bistand til å styrke domstolenes uavhengighet og effektivitet på Vest-Balkan. | Foto: Domstoladministrasjonen
Direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) signerte tirsdag en avtale om bistand til å styrke domstolenes uavhengighet og effektivitet på Vest-Balkan. | Foto: Domstoladministrasjonen

Det opplyser Domstoladministrasjonen (DA) i en pressemelding.

Avtalen omfatter Albania, Bosnia og Hercegovina, Kosovo, Montenegro og Nord-Makedonia. For at prosjektene skal ha god lokal forankring, vil DA inngå avtaler med relevante myndigheter i disse landene. Det kan typisk være domstoladministrasjoner, enkeltdomstoler eller justisdepartementer, opplyser DA.

– Velfungerende rettsstater sikrer sentrale rettsprinsipper og demokratiet. Det er også viktig for økonomisk utvikling og stabilitet. Vi er derfor glade for at Norge vil fortsette å bidra til utvikle domstolene og på den måten styrke rettstatsutviklingen på Vest-Balkan, sier Svein Marius Urke, Domstoladministrasjonens direktør.

Programmet har en økonomisk ramme på rundt 100 millioner kroner over fem år, skriver Utenriksdepartementet på sine sider.

– Disse landene preges av hjerneflukt, som ofte begrunnes med manglende demokratiske institusjoner og fungerende rettssystemer. Uavhengige dommere og domstoler er et kjerneområde i vårt samarbeid med landene på Vest-Balkan. Derfor er dette prosjektet viktig, sier utenriksminister Huitfeldt (Ap).

Urke har selv arbeidet i regionen i flere år, og legger til at DA har opparbeidet betydelig institusjonell kompetanse på området hvor de nå skal bistå. Behovet for å styrke domstolenes uavhengighet og ansvarlighet er stort i de aktuelle landene, legger han til.

– I arbeidet vil vi bygge på norske erfaringer og beste praksis fra Europa. Både dommere, andre i domstolene og representanter fra akademia i Norge og på Vest-Balkan vil bli brukt som rådgivere.

– For Domstoladministrasjonen er det et stort ansvar å inngå en slik avtale med UD. Avtalen gir oss en mulighet til å bidra til rettsstatsbyggingen i land som historisk har hatt en sterk tilknytning til Norge. Vi ser frem til å løse oppdraget på en måte som har konkret og praktisk betydning for den enkelte bruker av domstolene på Vest Balkan, avslutter direktøren i Domstoladministrasjonen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også