Ny avgjørelse fra Høyesterett: Dommer var ikke inhabil som følge av uttalelser i fagbok

Den ferske dommen fra Høyesterett klargjør når en dommer bli inhabil, som følge av standpunkter vedkommende har tatt i juridiske bøker eller artikler.
Norges Høyesterett. | Foto: Stian Olsen
Norges Høyesterett. | Foto: Stian Olsen

I forrige måned ble DLA Pipers begjæring om gjenåpning av Høyesteretts dom i saken mellom firmaet og Aurstad Maskinutleige behandlet (se sakens bakgrunn nederst i faktaboks). Høyesterett hadde besluttet å oppheve dommen fra Borgarting lagmannsrett og sende erstatningssaken tilbake til ny behandling, som egentlig var planlagt i mai i år.

DLA Piper ba om gjenåpning på bakgrunn av at advokatfirmaet mente dommer Borgar Høgetveit Berg var inhabil i saken på grunn av uttalelser i sin bok «Beslagsretten».

Nå har Høyesterett avgjort at dommeren ikke var inhabil. Saken gjenåpnes derfor ikke.

«Det skal mye til for at en dommer blir inhabil som følge av standpunkter vedkommende tidligere har inntatt i juridiske bøker eller artikler. Dette gjelder også standpunkter til juridiske spørsmål som står sentralt i saken. Unntak vil normalt bare kunne tenkes der det er nærliggende å oppfatte uttalelsene som myntet på den aktuelle saken», skriver Høyesterett i en oppsummering av avgjørelsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også