Nå er Viggo Kristiansen frifunnet for drapene og overgrepene i Baneheia

Torsdag ble det satt et foreløpig punktum for det som er blitt omtalt som et av de verste justismordene i norsk rettshistorie. Nå venter et stort erstatningskrav.
Forsvarer Arvid Sjødin etter at Viggo Kristiansen ble frifunnet av lagmannsretten. | Foto: Aleksander Losnegård, AdvokatWatch
Forsvarer Arvid Sjødin etter at Viggo Kristiansen ble frifunnet av lagmannsretten. | Foto: Aleksander Losnegård, AdvokatWatch

Viggo Kristiansen har siden han ble hentet av sin far og kjørt hjem fra Ila fengsel og forvaringsanstalt på årets første sommerdag vært en fri mann. Nå er han frifunnet for drapene og overgrepene i Baneheia.

Han skulle aldri vært dømt. Bevisene var ikke tilstrekkelige. Det er essensen i dommen som ble avsagt torsdag.

Klokken var 11:59 da døren i sal M11 i Borgarting lagmannsrett gikk opp og Kristiansen kom inn sammen med forsvarer Arvid Sjødin. 

Kristiansen var iført en mørk, rutete skjorte, og smilte da han satte seg i stolen sin.

Det var lagt ned forbud mot å fotografere Kristiansen i retten.

Noen minutter tidligere hadde faren Svein og brødrene Trond og Morten inntatt sine plasser.

Da lagmann Tonje Vang begynte å lese fra lagmannsrettens dom, satt Kristiansen med armene i kors. Slik ble han sittende under stort sett hele domsavsigelsen.

Etter 20 minutter med høytlesing, kom lagmann Vang til konklusjonen de fremmøtte hadde møtt opp for å høre.

– Påstanden tas til følge. Etter dette frifinnes Viggo Kristiansen for forholdene i tiltalen post 1-3, Baneheia-saken, sa lagmann Vang.

– I dette tilfellet må det erkjennes at de rettssikkerhetsgarantiene som skal sikre at ingen blir uriktig dømt, ikke har fungert godt nok for Kristiansen, sa lagmann Vang en stund senere, da hun hadde lest opp hele dommen.

Den er enstemmig.

Da alle reiste seg i påvente av at lagmann Vang skulle lese opp domsslutningen, så Kristiansen og Sjødin på hverandre og smilte. De utvekslet også noen ord.

Etter å ha lest opp domsslutningen, listet lagdommer Vang opp tre alternativer for Kristiansen.

– Jeg godtar dommen, svarte han.

Påtalemyndigheten fikk så samme spørsmål.

– Riksadvokaten har godtatt dommen, svarte påtalemyndigheten.

Dommen er dermed rettskraftig.

Kristiansen ble torsdag også dømt til ti måneders fengsel for flere seksuelle overgrep mot en lokal jente, og skremmende atferd mot en nabokvinne. Forholdene ligger forut i tid for Baneheia-saken. Straffen er sonet.

Denne straffeutmålingen vil være av betydning for erstatningskravet som advokat Sjødin har varslet at Kristiansen vil fremme.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også