Reagerer på sakskostnadsoppgave: – Jeg mener at staten har blåst opp saken

Simonsen Vogt Wiig-partner Arild Paulsen representerer 10 av 16 grunneiere i støysøksmålet på Fosen. Advokaten reagerer på statens timebruk i saken.
REPRESENTERER GRUNNEIERE: Simonsen Vogt Wiig-partner Arild Paulsen (innfelt) representerer 10 av 16 grunneiere som har gått til sak mot staten på grunn av støy fra kampfly. Her er F-35 på Ørland. | Foto: Ned Alley, NTB / Simonsen Vogt Wiig
REPRESENTERER GRUNNEIERE: Simonsen Vogt Wiig-partner Arild Paulsen (innfelt) representerer 10 av 16 grunneiere som har gått til sak mot staten på grunn av støy fra kampfly. Her er F-35 på Ørland. | Foto: Ned Alley, NTB / Simonsen Vogt Wiig

OPPDATERING: AdvokatWatch skrev først at statens samlede sakskostnadskrav var på til sammen 5,7 millioner kroner. Det er ikke riktig, opplyser advokat Håvard Holdø fra Regjeringsadvokaten. Statens samlede sakskostnadskrav er på i underkant av fire millioner kroner, opplyser han. Saken ble oppdatert fredag 26. mai.

Innbyggere i omkringliggende områder rundt kampflybasen på Ørlandet på Fosenhalvøya mener støyen fra basen har forringet verdien av boligene deres, og har derfor gått til søksmål mot Forsvarsdepartementet.

I fire uker har partene vært samlet i Trøndelag tingrett på Fosen.

Prislappen på rettsprosessen har passert 10 millioner kroner, skriver Fosna-Folket. Da partene la frem sine sakskostnadsoppgaver, reagerte advokat Arild Paulsen, som er partner i Simonsen Vogt Wiig, på statens timebruk.

Staten har gjort saken mer ressurskrevende enn nødvendig, mener han.

– Jeg mener staten har blåst opp saken. Der langt frem en masse dokumenter som i liten grad er brukt i saken. Man har vist til to sider i et stortingsvedtak på 150 sider alle har måttet lese gjennom. Det har påført et stort timetall både for oss og staten, sa Paulsen i retten, ifølge lokalavisen.

Statens samlede sakskostnadskrav var på i underkant av fire millioner kroner. Salær for advokatarbeidet utgjør cirka 2,2 millioner kroner, mens utgifter til sakkyndige, rapporter og vitner utgjorde ca. 1,7 millioner kroner.

Paulsen mener staten har brukt mange timer på hovedforhandlingen, at en rekke av dommene og jussen som staten har vist til ikke er relevant for saken, og reagerer også på kostnadene knyttet til statens vitneførsel.

Advokat Håvard Holdø fra Regjeringsadvokaten fører saken for staten. 

Staten kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra Paulsen.

– Vi har slitt hele veien med å få dokumenter og klarhet i konkrete anførsler fra saksøkerne. De reelle tallene er nok høyere også. Vi har jobbet dag og natt i seks-sju dager i uka under rettssaken, sa Holdø, ifølge Fosna-Folket.

Holdø er heller ikke enig i at statens vitner er irrelevante.

Regningen fra Simonsen Vogt Wiig er for øvrig på 4,9 millioner kroner. I tillegg kommer kostnadene til sakkyndige vitner, reise og opphold.

Partene har fått frist til 26. mai med å kommentere den andre sidens krav.

Det er advokat Svein Aalling, partner i Seland | Rödl & Partner, som har representert de seks grunneierne i saken som eier landbrukseiendommer.

Dom i saken er ventet 10. juli, skriver Fosna-Folket.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også