Regjeringen og SV øker budsjettet til domstolene med ytterligere ti millioner kroner: – Gjør at vi kan håndtere noen av de mest akutte utfordringene allerede nå

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har inngått budsjettforlik.
KOMMET TIL ENIGHET: Kari Elisabeth Kaski fra SV, Eigil Knutsen fra Ap og Geir Pollestad fra Sp.. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KOMMET TIL ENIGHET: Kari Elisabeth Kaski fra SV, Eigil Knutsen fra Ap og Geir Pollestad fra Sp.. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Da regjeringen i mai la frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, ble domstolenes budsjett styrket for å håndtere den store prisveksten i 2023.

Etter å ha forhandlet med SV siden tirsdag 23. mai, har partene nå inngått et forlik som blant annet styrker domstolenes budsjett med ti millioner kroner til digitaliseringsarbeidet i domstolene og innføring av opptak i retten. 

– Det betyr mye for domstolene at SV og regjeringspartiene på denne måten anerkjenner domstolenes behov for å ha gode, trygge og moderne IT-løsninger, sier Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen.

– Budsjettet vårt er fortsatt svært stramt, og vi mangler fortsatt betydelige ressurser til helt nødvendig digitalt utstyr og digital utvikling. Dette må håndteres i budsjettet for 2024 og fremover, men styrkningen i RNB gjør at vi kan håndtere noen av de mest akutte utfordringene allerede nå, sier han.

Urke ser på budsjettøkningen som et signal fra regjeringen og SV om at domstolene må styrkes i budsjettet for 2024.

– Vi ser også at godtgjøringen for meddommere nå styrkes, for første gang på lang tid. Det er etter min mening viktig for å ta vare på prinsippet om at man skal dømmes av sine likemenn, sier Urke.

– Rettssikkerhet koster, og med dette forliket blir rettssystemet vårt litt sterkere, avslutter han.

I revidert nasjonalbudsjett øker regjeringspartiene og SV pengebruken med totalt 1,5 milliarder kroner. Samlet sett øker utgiftene med 2,1 milliarder kroner, men det gjøres samtidig kutt på 560 millioner kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også