Orderud-saken blir ikke gjenåpnet

Saken til Per og Veronica Orderud etter trippeldrapet for 25 år siden får ikke ny behandling i retten. Beslutningen fra Gjenopptakelseskommisjonen er enstemmig.
FULGTE PRESSEKONFERANSEN: Per Orderud (nummer to fra venstre), og flere av dem som har bistått han i forsøket på å få Orderud-saken gjenopptatt. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FULGTE PRESSEKONFERANSEN: Per Orderud (nummer to fra venstre), og flere av dem som har bistått han i forsøket på å få Orderud-saken gjenopptatt. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
NTB / Aleksander Simonsen Losnegård

Beslutningen til kommisjonen ble offentliggjort på en pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag. Avgjørelsen falt over seks år etter en av de mest omtalte drapssakene av moderne norsk rettshistorie kom på Gjenopptakelseskommisjonens bord.

Per og Veronica fulgte selv seansen direkte på Louise Restaurant & Bar på Aker brygge i Oslo sammen med sine advokater og støttespillere. Det tidligere ekteparet skal kommentere beslutningen umiddelbart etter at Gjenopptakelseskommisjonen er ferdig.

De har helt siden foreldrene og søsteren til Per ble skutt og drept på Orderud gård hevdet sin uskyld. Trippeldrapet fant sted natt til pinseaften 1999. Da dommene på lovens strengeste straff ble rettskraftig rundt tre år senere, startet prosessen med å samle inn opplysninger som kunne være egnet til å endre utfallet av saken.

Statsadvokat Sturla Henriksbø, som er ansvarlig for Orderud-saken i Oslo statsadvokatembeter, har gjennomgått samtlige beviser i saken. Han er tydelig overfor NTB på at han mener det ikke er framkommet noe som er egnet til å rokke ved domfellelsene.

Dømt for medvirkning

Per og Veronica Orderud er i to rettsinstanser dømt til lovens strengeste straff – 21 års fengsel – for medvirkning til overlagt drap. Til sammen 14 skudd ble avfyrt i kårboligen. Det ble brukt to skytevåpen. Tilbake lå Per Orderuds foreldre og hans søster, Anne Orderud Paust, skutt og drept.

Høyesterett nektet å ta inn det daværende ekteparets anker. De er for lengst løslatt etter å ha sonet ferdig, men har opprettholdt jakten på nye opplysninger som kan bidra til gjenåpning.

Veronicas søster Kristin Kirkemo og hennes nå avdøde venn, Lars Grønnerød, ble funnet skyldig blant annet i å ha skaffet våpnene som ble brukt. De ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel. Også de nektet straffskyld. Deres saker har ikke vært til behandling i kommisjonen i denne omgang.

700 sider

Kommisjonen fikk i 2018 inn en begjæring om gjenopptakelse av saken fra Per og Veronica Orderud. De ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene på Pers foreldre og søster på Orderud gård i Sørumsand i 1999.

Begjæringen er på over 700 sider. 

Privatetterforsker Tore Sandberg trakk den gangen spesielt fram våpenbeviset. Han mener blant annet at det under rettssaken ble gjort en sammenblanding av to pistoler av typen Ruger og Luger og at våpenet som ble knyttet til Per og Veronica ikke kan ha blitt brukt under trippeldrapet.

Det tidligere ekteparet blir bistått av advokatene Arvid Sjødin og Frode Sulland. Sjødin bistår Per Orderud, mens Sulland representerer hans eks-kone. Sjødin fikk også saken til drapsdømte Viggo Kristiansen gjenopptatt, og fikk opphevet det sivile erstatningskravet mot fetteren til Birgitte Tengs.

Gjenopptakelseskommisjonens leder, Anne Kamilla Silseth, er tidligere Schjødt-partner. Silseth ble utnevnt til ny leder for kommisjonen i februar i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også