Syv av ti nye jusstudenter er kvinner. Det bekymrer dekan og utdanningsministeren

Økende kvinneandel på toppstudier bekymrer flere. Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen må vurdere tiltak dersom kjønnsubalansen blir større, mener Karl Harald Søvig.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe uttrykker bekymring. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe uttrykker bekymring. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Når de nye jusstudentene ved Universitetet i Bergen om en knapp måned tar fatt på fem års studier, vil flertallet av dem være kvinner.

Andelen er i år på 69 prosent, skriver Bergens Tidende tirsdag.

Avisen har sett på fire av studiene det er vanskeligst å komme inn på i Bergen – rettsvitenskap, odontologi, psykologi og medisin. Kun på psykologi er kvinneandelen blant nye studenter lavere i år enn den var i 2018. På jussen var tilsvarende tall 66 prosent i 2018.

Det bekymrer Karl Harald Søvig, dekan ved det juridiske fakultet.

– Bekymringen blir større jo større ubalansen er, men vi er glade for at tallene har vært stabile de siste årene. Det er viktig med representasjon i yrkeslivet. Dommere, advokater og jurister skal speile befolkningen, sier dekan Søvig til Bergens Tidende.

Blir kjønnsbalansen skjevere, må fakultetet vurdere tiltak, sier han.

Tall fra Samordna opptak viser at 60,7 prosent av alle som fikk tilbud om studier i år, er kvinner – den høyeste andelen på ti år.

Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mener dette er en av mange indikasjoner på at menn systematisk kommer dårligere ut enn kvinner. Statsråden er derfor bekymret.

– Utviklingen bør diskuteres. Forskjellene kan for eksempel henge sammen med at jenter er tidligere utviklet enn gutter, sier han til BT.

Borten Moe mener vi bør se nærmere på inntakssystemet.

– Norge et av få land hvor man ubegrenset kan ta opp fag etter videregående skole. Samtidig må vi bevare et system som er forutsigbart og rettferdig, sier utdanningsministeren.

I Tromsø vil kvinneandelen blant de nye jusstudentene være på 66 prosent, mens den i Oslo vil være på 70 prosent (høst) og 72 prosent (vår), går det fram av tall fra Samordna opptak.

Færre hadde rettsvitenskap som førstevalg 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også