Legal tech-selskap: Norge bør la seg inspirere av amerikansk juridisk prosjekt

Lexolve-trio mener prosjektet åpner for å akselerere muligheter for innovasjon i advokatbransjen.
Merete Nygaard er gründer og daglig leder i legaltech-selskapet Lexolve. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Merete Nygaard er gründer og daglig leder i legaltech-selskapet Lexolve. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høyesterett i Utah i USA har så langt godkjent over 40 selskap til å delta i et «sandkasseprosjekt», som ifølge nettsidene til prosjektet har som mål å fremme innovative juridiske forretningsmodeller og tjenester.

På listen over godkjente selskap, er blant annet flere legal tech-firmaer, inkludert israelske LawGeex, som er eksternt finansiert. Selskapet leverer AI-verktøy for kontraktgjennomgang og administrasjon.

I et leserinnlegg på Dagens Næringsliv, som er signert av Merete Nygaard (gründer og daglig leder), Heidi Daaland (juridisk direktør) og Lynne Skajaa (juridisk arkitekt) i legal tech-selskapet Lexolve, trekkes nettopp overnevnte prosjekt og LawGeex frem som noe å se opp til.

«Utahs vei til å skape et bedre juridisk system åpner for å akselerere muligheter for innovasjon i advokatbransjen. Hvorfor gjør ikke Norge det samme?» spør artikkelforfatterne.

Nygaard, Daaland og Skajaa mener de fleste juridiske problemer som mindre selskaper opplever kan «løses mye bedre og rimeligere med teknologi, men at dette stoppes av regulatoriske hindre. Det samme regulatoriske systemet hevder de tre, er med på å opprettholde høye advokatlønninger i for stor grad.

«Hvorfor ikke la oss inspirere av USA og legge til rette for at norske legal tech-selskaper kan operere som advokatfirma? Ved å tillate KI-teknologi og digital intelligens til å ta den juridiske rådgivningen inn i det 21. århundre, kan vi bedre imøtekomme de juridiske behovene som selskaper har», skriver de tre videre.

Lexolve-grunnlegger: Utenlandslansering ligger ikke så langt frem i tid

Tidligere forretningsadvokat: – Advokaters uavhengighet er allerede i dag en utopi

Diskuterer bransjens fremtid i podkast: – Advokatfirmaene vil bli færre og større

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også