Skatteetaten svarer Grette: – Vår forståelse er godt forankret i lovtekst siden 1927, i forarbeider og langvarig ligningspraksis

Torsdag konkluderte Grette med at Stortinget ikke har gjort noe skattemessig galt i forbindelse med representantenes ordninger. Nå svarer Skatteetaten.
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi registrerer at advokatfirmaet Grette har en annen vurdering av skatteplikten. Vår forståelse er godt forankret i lovtekst siden 1927, i forarbeider og langvarig ligningspraksis, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding fra Skatteetaten.

I den 217 sider lange rapporten Grette leverte til Stortinget onsdag, konkluderer advokatfirmaet med at Stortinget i utgangspunktet har håndtert alle ordninger for politikerne skattemessig riktig, men forutsetter samtidig at enkeltsaker må vurderes nærmere.

NTB har spurt Funnemark om hva hun tenker om at Grette-rapporten i stor grad samsvarer med Stortingets eget syn.

– Dette er en rapport som er bestilt av og levert til Stortinget. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, svarer Funnemark.

Skatteetaten gjennomfører nå en arbeidsgiverkontroll av Stortinget i forbindelse med pendlerboligsakene, altså en kontroll av om Stortinget har betalt arbeidsgiveravgift på alle skattepliktige fordeler til representantene. Rapporten fra Grette inneholder forhold som vil bli berørt i denne arbeidsgiverkontrollen, opplyser Skatteetaten.

Etaten kan derfor ikke gå inn i detaljer, men skattedirektøren løfter to sentrale prinsipper i pendlerreglene «som er like for alle».

– Det er et hovedprinsipp at hvis du får en fordel av din arbeidsgiver, som for eksempel fri pendlerbolig eller fri telefon, så skal det i utgangspunktet betales skatt av denne fordelen. Et annet hovedprinsipp, er at hvis du skal slippe å betale skatt av en fordel, som for eksempel en pendlerbolig, så må du ha en fradragsberettiget kostnad, sier hun i pressemeldingen.

– Hvis du må bo to steder på grunn av jobben og derfor er en pendler, så er skattereglene slik at du kan få dekket pendlerbolig skattefritt fra arbeidsgiver dersom du har utgifter på boligen hjemme. Hensynet er at du skal slippe å ha utgifter til to boliger, utdyper skattedirektøren, som foreløpig ikke kan fastslå når etaten regner med å være ferdig med arbeidsgiverkontrollen.

Grette i 217 sider lang rapport: – Stortinget har i utgangspunktet håndtert alle ordninger for politikerne skattemessig riktig

Grettes skatterapport nesten dobbelt så dyr som planlagt 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også