Innfrir ikke Advokatforeningens krav om forhandlingsrett: – Regjeringen kommer ikke til å strekke seg lenger

Justis- og beredskapsdepartementet har kommet med forslag til en ny avtale med Advokatforeningen.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. | Foto: Javad Parsa / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. | Foto: Javad Parsa / NTB

Det melder regjeringen i en pressemelding.

I helgen skrev AdvokatWatch at justisminister Emilie Enger Mehl hadde tatt initiativ til et nytt møte med Advokatforeningen om advokatstreiken. Fredag var det totalt 21 straffesaker i kø, som følge av streiken, ifølge Høyesterett.

Etter møtet mandag overleverte Mehl forslag til en ny avtale mellom Advokatforeningen og Justis- og beredskapsdepartementet.

«Avtalen vil gi Advokatforeningen flere møter som en fast arena for å komme med sine innspill til statsbudsjettet, og erstatter den gamle avtalen fra 1999», lyder pressemeldingen.

Uaktuelt med forhandlingsrett

Mehl forteller i pressemeldingen at regjeringen har strukket seg langt for å løse situasjonen, og at det er uaktuelt å gi Advokatforeningen forhandlingsrett.

– Regjeringen kommer ikke til å innfri kravet om forhandlingsrett slik Advokatforeningen har lagt det fram. Jeg opplever at Advokatforeningen aksjonerer mot den forrige regjeringens praksis, sier Mehl.

– Aksjonen begynte til tross for at denne regjeringen prioriterte rettshjelp høyt i statsbudsjettet. På få måneder har vi styrket rettshjelpsområdet med 157 millioner kroner, etter årevis med stillstand, fortsetter hun.

– Jeg ber Advokatforeningen ta ansvar og avslutte aksjonen

Videre forteller justisministeren at regjeringen ikke kommer til å strekke seg lenger.

– Jeg har gått så langt jeg kan i denne saken. Jeg forstår mange av hensynene bak advokatenes ønske om mer penger, men jeg vil minne om at det ikke er noen pågående budsjettprosess nå. Dette er en alvorlig situasjon for enkeltpersonene som berøres av aksjonen. Jeg ber derfor Advokatforeningen ta ansvar og avslutte aksjonen, sier Mehl i pressemeldingen.

Det var i november det ble klart at Advokatforeningen ikke fikk gehør hos den nye regjeringen og at streiken ble et faktum.

Advokatforeningen har uttalt at målet ved aksjonen er å få forhandlingsrett om rettshjelpssatsen, å få en bærekraftig rettshjelpssats og å reversere halveringen av reisesalæret.

Advokatforeningen meddelte i desember at «etter at regjeringen la frem et skuffende budsjettforlik, fortsetter streiken i Høyesterett».

Refser Mehls forslag til ny avtale: – Det er dessverre i realiteten ingenting 

Skal i nytt møte med Advokatforeningen: – Jeg håper vi kan komme til en snarlig løsning av hensyn til dem som ikke får sakene sine behandlet i Høyesterett 

Høyesterettsjustitiarius Øie: – Jeg forventer at advokatene er seg sitt ansvar bevisst

Advokatforeningen bekrefter streik: – Vil vare så lenge det er nødvendig for å oppnå de kravene vi har 

Regjeringen og SV møtes på halvveien – øker rettshjelpssatsen med 36 kroner i timen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også