Justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl: – Belastningen på påtalejuristene har vært for stor over lang tid

Regjeringen foreslår elleve millioner kroner til påtalemyndigheten i politiet.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. | Foto: Foto: Rodrigo Freitas/NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. | Foto: Foto: Rodrigo Freitas/NTB

I forrige måned fortalte tidligere politiadvokat Stine Rigmor Grimstad ved Innlandet politidistrikt til AdvokatWatch, at hun sluttet i påtalemyndigheten på grunn av det hun opplevde som et umenneskelig arbeidspress.

– Politikere og politiledelse burde ha et aktsomt øye på om man klarer å overholde rettssikkerheten i den rovdriften som drives på politijuristene, med dertil påfølgende gjennomtrekk og tap av kostbar kompetanse i påtaleavdelingene, advarte hun.

Leder for felles enhet for påtale i Innlandet politidistrikt, J. Martin Welhaven, bekreftet at politidistriktet over tid har hatt stor turnover blant påtalejuristene, som blant annet skyldes stort arbeidspress.

Torsdag ble forslag til statsbudsjett for 2023 lagt frem. I budsjettet foreslår regjeringen blant annet å styrke påtalemyndigheten i politiet med 11 millioner kroner og ha et eget kapittel for påtalemyndigheten i statsbudsjettet.

– Belastningen på påtalejuristene har vært for stor over lang tid. For å sørge for at straffesaker både blir etterforsket og retteført, foreslår vi å styrke og synliggjøre påtalemyndigheten i politiet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i en pressemelding.

Erfaren politiadvokat sluttet og ble forsvarsadvokat: – Jeg kunne skrevet bok om årsaken, men for meg var det først og fremst et umenneskelig arbeidspress

Vil øke rettshjelpssatsen med 19 kroner

Mener regjeringens budsjettforslag vil svekke domstolenes uavhengighet

– Vi er forbauset over at regjeringen ikke legger seg på minstekravet fra forsvars- og bistandsadvokatene 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også