Bellona har hyret inn Selmer: Advokatfirmaet mener regjeringens forslag om kraftskatt er grunnlovsstridig

Miljøstiftelsen Bellona har bedt Selmer foreta en juridisk vurdering av to av regjeringens nye skatteforslag for kraftsektoren. Ett av dem er i strid med Grunnloven, mener Selmer.
Selmer-partner Stian Berger Røsland, her avbildet da han var byrådsleder i Oslo. | Foto: Henrik Skolt / NTB
Selmer-partner Stian Berger Røsland, her avbildet da han var byrådsleder i Oslo. | Foto: Henrik Skolt / NTB

Det skriver VG.

De to forslagene som advokatfirmaet har vurdert på oppdrag fra Bellona, går ut på å innføre et høyprisbidrag for kraftselskapene med virkning fra 28. september 2022, og å øke grunnrenteskatten fra 37 til 45 prosent, med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2022.

«Etter vår vurdering er begrunnelsen ikke god nok, og departementet bør utfordres på om de har satt seg selv i en knipe ved å fremme dette forslaget sent i budsjettprosessen», skriver Selmer-partner Stian Berger Røsland om høyprisbidraget.

«En del av begrunnelsen fra departementet er at det ikke er tid til å innføre alternative og mindre byrdefulle ordninger. Lovavdelingen peker selv på at de fikk kort tid til grunnlovsvurderingen og at departementet ikke klarte å fremskaffe alt av relevant faktum for vurderingen», skriver Røsland videre i oppsummeringen.

«Basert på dette mener vi at forslaget om høyprisbidraget er i strid med Grunnloven § 97», konkluderer Selmer-partneren til slutt.

Forslaget om økt grunnrenteskatt «må vurderes konkret og på en grundigere måte for å kunne gi en endelig konklusjon», heter det.

Bellona oversender nå stiftelsens egen vurdering og de vedlagte dokumentene fra Selmer til Stortingets finanskomité, melder miljøstiftelsen i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Bellonas klare anbefaling til Stortinget er å ikke akseptere forslaget og be Regjeringen gå tilbake til tegnebrettet, gitt manglende utredninger og betydelig tvil om hvorvidt forslaget er i overenstemmelse med Grunnloven, sier Frederic Hauge.

VG har forelagt Selmer konklusjon for finansdepartementet, men departementet har så langt ikke besvart avisens henvendelse.

Advokater fra EY bedt om å vurdere foreslått skatteinnstramming: – Vi er nødt til å handle

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også