Regjeringen vil gi flere gratis advokathjelp

Regjeringen foreslår en ny modell for behovsprøvd rettshjelp.
GRATIS ADVOKATHJELP: Regjeringen ønsker at flere personer skal få gratis advokathjelp. | Foto: Terje Pedersen/NTB
GRATIS ADVOKATHJELP: Regjeringen ønsker at flere personer skal få gratis advokathjelp. | Foto: Terje Pedersen/NTB

Den 1. januar ble inntektsgrensene for å få innvilget fri rettshjelp hevet til 350.000 kroner for enslige og til 540.000 kroner for ektefeller/par. I en pressemelding fredag skriver regjeringen at den foreslår nye endringer i rettshjelploven slik at flere kan få rettshjelp dekket av staten. 

I pressemeldingen vises det til at man i noen saker, som foreldretvister, må man ha inntekt og formue under bestemte grenser for å få økonomisk støtte til advokatbistand (behovsprøvd rettshjelp). En rekke advokatfirmaer har en stor del av oppdragsmengden fra fri rettshjelp.

«Endringene regjeringen foreslår innebærer en ny modell for den behovsprøvde rettshjelpen. Med den nye modellen anslås det at antallet husholdninger som faller inn under ordningen, øker fra om lag 16 prosent til 33 prosent», heter det i pressemeldingen.

Konkret foreslås det annet at den øvre grensen for rettshjelp justeres årlig i tråd med folketrygdens grunnbeløp, i stedet for å være et fast kronebeløp.

– Regjeringen ser at det å årlig justere grensen er helt nødvendig for å hindre at ordningen svekkes over tid. Vi foreslår nå en ordning som vil stå seg i framtiden. Forslaget vil imøtekomme det som har vært noe av den største kritikken mot ordningen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også