Avdekket 13 grove brudd og 13 brudd på revisjonsloven etter tips fra advokat

Finanstilsynet har fratatt en revisor godkjenning, etter at mannen ble innrapportert av en advokat.
Finanstilsynets lokaler ved Norges Bank i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Finanstilsynets lokaler ved Norges Bank i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det skriver Haugesunds Avis.

Ifølge avisen tipset advokat Gjermund Viland Finanstilsynet om tre revisjonsoppdrag til en borevisor. Tipset kom i kjølvannet av en konkurssak, der både Viland og borevisoren var involvert, men selve tipset hadde ingenting med denne konkurssaken å gjøre.

På bakgrunn av tipset gjennomførte Finanstilsynet tilsyn hos revisoren i desember 2020 og januar 2021. Den 4. oktober i år fattet Finanstilsynet vedtak om å tilbakekall av revisorens godkjenning som statsautorisert revisor, med virkning fra 1. november.

Ifølge Haugesunds Avis ble det funnet 13 grove brudd og 13 brudd på revisjonsloven i de tre revisjonsoppdragene. Finanstilsynet mener at revisor har ansvar for grove og omfattende pliktbrudd på flere sentrale områder, og at lovens vilkår om uskikkethet er oppfylt.

Revisoren mener de tre oppdragene ikke er representative for hans oppdragsportefølje, og har klaget på vedtaket.

I klagen fra revisors advokat hevdes det blant annet at innrapporteringen fra Viland, har bakgrunn i overnevnte konkurssak, og at «den er uttrykk for en personforfølgelse uten sidestykke». Det avviser Viland.

– Revisors utsagn om at undertegnede bedriver personforfølgelse i skadehensikt av ham, viser at han ikke har tatt inn over seg Finanstilsynets mange funn som viser at han er uskikket som revisor, og at det er både nødvendig og proporsjonalt å frata ham hans autorisasjon, sier han blant annet til Haugesunds Avis.

Fram til klagen er avgjort, kan mannen fortsette som statsautorisert revisor. Ifølge Finanstilsynet vil det ta 1-3 måneder å behandle klagen.

Tidligere KPMG-revisor blir toppsjef

Undersøkelse: Lønnen til unge revisorer har økt med 100.000 kroner i snitt

Tilsyn avdekket svakheter hos revisor 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også