Hos tre av de fire store revisjonsfirmaene må også nyutdannede signere kunde- og konkurranseklausuler – advokat er kritisk

Kun Deloitte opererer ikke med slike klausuler for nyutdannede. Econa-fagsjef mener konkurransebegrensninger bør forbeholdes ledere og nøkkelpersonell.
BØR LEGGES VEKK: Anniken Astrup, advokat og fagsjef i interesse- og arbeidstakerorganisasjonen Econa, mener bedrifter ikke burde ha konkurransebegrensninger for nyansatte. | Foto: Econa
BØR LEGGES VEKK: Anniken Astrup, advokat og fagsjef i interesse- og arbeidstakerorganisasjonen Econa, mener bedrifter ikke burde ha konkurransebegrensninger for nyansatte. | Foto: Econa

Det er Finansavisen som har spurt EY, PwC, Deloitte og KPMG om de benytter seg av kunde- og konkurranseklausuler for nyutdannede.

Svarene avisen har fått, vitner om ulik praksis i firmaene.

EY oppgir at kunde- og konkurranseklausul er standardbetingelser i deres kontrakter, og at det gjelder for alle medarbeidere, uansett nivå og område.

PwC svarer at de opererer med standardklausuler i arbeidskontraktene som begrenser muligheten til å jobbe med revisjons- eller rådgivningskunder hos en ny arbeidsgiver. Det er snakk om kunder man har jobbet med det siste året. Begrensningene varer i 6-12 måneder, avhengig av kunden.

Selskapet understreker likevel at det er sjelden at klausulene gjelder i praksis, og at dette særlig gjelder unge og nyutdannede ansatte.

Hos KMPG ilegges alle nyutdannede en konkurransebegrensning.

Ansatte kan ikke påvirke KPMG-kunder den ansatte har jobbet med eller hatt ansvar for det siste året, til å betjenes av firmaet den ansatte går til.

Det er heller ikke lov til å bidra til eller aktivt medvirke til å rekruttere KPMG-ansatte til en ny arbeidsgiver, opplyser KPMG til Finansavisen.

Hos Deloitte slipper de nyutdannede unna kunde- og konkurranseklausuler.

– Dette er først aktuelt på mer senior stillingsnivå, sier Ina T. Pettersen, som er HR-sjef i Deloitte Norge, til Finansavisen.

Anniken Astrup er advokat og fagsjef i Econa, interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for økonomer.

Hun mener bedrifter ikke burde ha konkurransebegrensninger for nyansatte.

– Konkurransebegrensninger bør forbeholdes ledere og nøkkelpersonell, sier Astrup til Finansavisen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også