PwC i hardt vær i Australia: – Dette utgjør et skammelig tillitsbrudd

En tidligere PwC-partner i Australia bistod myndighetene med å utarbeide et nytt multinasjonalt skatteregelverk. Hemmelighetene som han fikk kjennskap til under arbeidet, delte han med kollegaer.
I HARDT VÆR I AUSTRALIA: Australske politikere hamrer løs på PwC etter skandale som er under opprulling. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I HARDT VÆR I AUSTRALIA: Australske politikere hamrer løs på PwC etter skandale som er under opprulling. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det gjorde at PwC kunne forberede klienter på endringene som skulle komme, og genererte milliardinntekter for selskapet, skriver The Guardian.

Det var den tidligere PwC-partneren Peter Collins som i 2015 delte informasjon med kollegaer i PwC, på tross av taushetsavtalen han hadde signert med australske myndigheter i forbindelse med arbeidet han utførte.

Australske politikere sitter nå med 144 sider med intern korrespondanse i PwC som viser at Collins blant annet delte informasjon om forslagene som lå på bordet, møteagendaer, og når det var ventet at forslagene ville trå i kraft. Den tidligere PwC-partneren oppfordret kollegaene til ikke å dele informasjonen bredt, eller til å omtale den som rykter eller forventninger.

Intern korrespondanse viser ifølge The Guardian at PwC-partnere dannet et globalt team som skulle vurdere hvordan informasjonen Collins hadde gitt dem kunne brukes kommersielt over hele verden, men særlig i USA.

Det resulterte i rådgivning til 14 amerikanske selskaper, ifølge avisen.

Prosjektet i USA skal ha generert 2,5 milliarder dollar i inntekter og involvert ansatte fra PwC i Australia, Singapore, Nederland, Storbritannia og USA.

Australske politikere er i harnisk over det som nå er avdekket.

– Dette er et skammelig tillitsbrudd, et kvalmende eksempel på manglende integritet og vitner om en giftig og uprofesjonell kultur hos PwC som strekker seg over hele verden, mener senator Deborah O’Neill.

Da The Australian Financial Review først rullet opp saken tidligere i år, omtalte Australias finansminister Jim Chalmers det som kom frem som «et sjokkerende tillitsbrudd». Han sa den gangen at han var «helt rasende».

Noen politikere har tatt til orde for at skandalen burde etterforskes av en ny antikorrupsjonskommisjon, mens andre mener PwC burde tilbakebetale inntektene selskapet har hatt som følge av den hemmelige informasjonen som Collins delte med kollegaene, og at PwC ikke burde få inngå nye kontrakter med finansdepartementet eller andre departement.

Tidligere denne måneden gikk Tom Seymour av som administrerende direktør i PwC Australia etter å ha erkjent at han mottok e-poster fra Collins. To andre i den australske toppledelsen har også trukket seg fra sine lederstillinger. Alle tre fortsetter imidlertid som partnere i selskapet.

PwC har beklaget til det australske parlamentet, og fungerende administrerende direktør i PwC Australia, Kristin Stubbins, sier at selskapet ønsker å lære av sine feil og gjenoppbygge tilliten. Et advokatfirma skal granske saken og komme med forslag til forbedringer, opplyser PwC.

– Vi fortsetter å se nærmere på denne saken og kommer ikke til å nøle med å gjennomføre ytterligere grep dersom det er nødvendig, sier en talsperson.

Collins har ikke uttalt seg om saken siden det ble kjent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også