– Man møter ikke mange som har sympati for advokater

Advokatforeningen i Troms krets arrangerte lørdag en markering i forbindelse med organisasjonens streikelignende aksjon.
Advokat Malene Holand. | Foto: Advokatfirmaet Wiig & Co
Advokat Malene Holand. | Foto: Advokatfirmaet Wiig & Co

Forrige tirsdag startet Advokatforeningen en streikelignende aksjon etter at Støre-regjeringen ikke imøtekom kravene fra organisasjonen, om blant annet å øke rettshjelpssatsen med 475 kroner.

I stedet forslår regjeringen i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022 å øke satsen med langt mindre, 22 kroner.

Aksjonen innebærer at at Advokatforeningens hovedstyre oppfordrer forsvarere med møterett i Høyesterett til ikke å ta på seg nye saker i perioden streiken varer. Sakene som allerede er berammet fram til 16. desember, berøres ikke av streiken.

Advokatforeningen har i ettertid blant annet fått støtteerklæringer fra Domstoladministrasjonen og Juristforbundet.

Flere av Advokatforeningens kretser har også avholdt markeringer eller planlegger å holde markeringer i forbindelse med streiken.

Lørdag holdt ni advokater i Advokatforeningen i Troms krets stand på Stortorget i Tromsø, skriver Nordlys.

Ola Knapp Pedersen i Advokatfirmaet Østgård understreker overfor avisen at det stor forskjell på lønningene blant advokater.

– Det er mange forskjellige fagområder for en advokat. Noen advokater er i et helt annet segment enn dette, og derfor er det et problem å fremme budskapet vårt, sier Pedersen.

– Man møter ikke mange som har sympati for advokater, sier advokat Malene Holand i Advokatfirmaet Wiig & Co videre.

Også Advokatforeningen Østfold og Follo krets holdt streikeaksjoner utenfor tinghusene i Moss, Halden, Sarpsborg og Fredrikstad torsdag i forrige uke.

– Det er dessverre slik at det ikke er attraktivt lenger for mange advokater å ta fri rettshjelp-saker, og de dreier kanskje virksomheten over til bedre betalte saker. Så vi gråter ikke for vår syke mor, det må ikke forstås som at vi er grådige. Det er for å sikre den frie rettshjelpsordningen at vi nå ber om å få anstendig betalt, sier leder for Østfold og Follo krets, Lars Winsbold til Demokraten.

Ifølge Advokatforeningens nettsider skal Møre og Romsdal krets gjennomføre en markering utenfor rettslokalet i Ålesund førstkommende onsdag.

– Det er viktig at det ikke blir som i USA der det er et A- og et B-lag blant advokater i det private og de som jobber med rettshjelp

Forventer ytterligere økning i rettshjelpssatsen

Advokatforeningen bekrefter streik: – Vil vare så lenge det er nødvendig for å oppnå de kravene vi har 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også