– Det er viktig at det ikke blir som i USA der det er et A- og et B-lag blant advokater i det private og de som jobber med rettshjelp

Leder for Trøndelag krets i Advokatforeningen, Anita Rian Lykken, forteller at hun ofte kan ha lange dager med en timelønn på 24 kroner.
Trondheim Tinghus. | Foto: Ole Martin Wold / NTB
Trondheim Tinghus. | Foto: Ole Martin Wold / NTB

Mandag bekreftet Advokatforeningen at de går ut i streik, etter at Støre-regjeringen ikke møtte dem på deres forslag. Støre-regjeringen foreslo blant annet å øke rettshjelpssatsen med 22 kroner, og ikke 475 kroner som var Advokatforeningens krav.

I et intervju med Adressa forteller Anita Rian Lykken, leder for Trøndelag krets i Advokatforeningen, at hun kan ha lange dager med minimal fortjeneste når hun jobber med barnefordeling og barnevernssaker. Lykken forteller til Adressa at hun ofte kan ha 12-13 timers arbeidsdager, med en reell timelønn på 24 kroner etter de faste kostnadene.

For å finansiere utgiftene til drift av kontoret og for å lønne de ansatte, forteller Lykken at hun tar på seg saker betalt av privatkunder, eller som handler om eiendomsjus.

– Vi vet at det sitter langt inne, at vi skal få støtte. Folk har en oppfatning av at advokater kjører Mercedes og tjener godt, men det gjelder absolutt ikke på alle områder, sier Lykken.

Videre forteller Lykken at hun er redd for at det økonomiske forholdene vil føre til at flere flinke jurister velger bort å jobbe med fri rettshjelp og isteden velger å jobbe med næringsmarkedet.

– Det er viktig at det ikke blir som i USA der det er et A- og et B-lag blant advokater i det private og de som jobber med rettshjelp. Det er ikke slik i dag, men det bør heller ikke være sånn i et sosialdemokrati, sier hun.

Støre-regjeringen foreslår å øke rettshjelpssatsen med 22 kroner 

Advokatforeningen bekrefter streik: – Vil vare så lenge det er nødvendig for å oppnå de kravene vi har

Advokatforeningens aksjonskomité: – Denne økningen blir som en hån mot forslaget vårt 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også