Advokat er EUs nye toppdiplomat

Hun er blant de skarpeste i kanten overfor Russland og er like sterk i sin støtte til EU. Advokat Kaja Kallas fra Estland blir EUs nye utenrikssjef.
UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB
UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

Den 47 år gamle advokaten ble Estlands første kvinnelige statsminister i 2021. Nå forlater hun posten for å fronte EUs utenrikspolitikk de neste fem årene.

Hun omtaler jobben som et enormt ansvar i en tid med store geopolitiske spenninger.

– Krigen i Europa, økende ustabilitet i vårt nabolag og globalt er de største utfordringene for Europas utenrikspolitikk, skriver Kallas i sosiale medier torsdag kveld.

Hun er datter av Estlands tidligere statsminister og EU-kommissær Siim Kallas. I 2011 gikk hun i sin fars politiske fotspor og ble valgt inn i det estiske parlamentet for det liberale Reformpartiet, grunnlagt av faren.

Stor innflytelse

Deretter gikk ferden til EU-parlamentet, der hun raskt pådro seg et rykte som en av parlamentets mest innflytelsesrike politikere, trass i at lille Estland kun har 1,3 millioner innbyggere.

I 2018 gjorde hun comeback i estisk politikk som leder av Reformpartiet, før hun altså ble valgt til statsminister i 2021.

Kallas har markert seg som en svært skarp kritiker av Russland og president Vladimir Putin. Like tydelig har hun vært i sin støtte til Ukraina.

Betydelig Ukraina-støtte

Estland er nå blant de mest sjenerøse giverne til Ukraina med en støtte tilsvarende over 1 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Hvis Russlands aggresjon vinner fram i Ukraina, vil det være en invitasjon til å bruke den andre steder, har Kallas uttalt.

Estland grenser til Russland i øst.

I fjor høst stormet det rundt Kallas da estiske medier avslørte at hennes ektemann Arvo Hallik var deleier i et logistikkfirma som fortsatte å drive forretninger i Russland etter invasjonen av Ukraina.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også