Støre-regjeringen foreslår å øke rettshjelpssatsen med 22 kroner

Støre-regjeringen foreslår å øke rettshjelpssatsen til 1107 kroner i 2022.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i Stortinget da regjeringserklæringen og trontalen ble debattert i forrige måned. | Foto: Javad Parsa / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i Stortinget da regjeringserklæringen og trontalen ble debattert i forrige måned. | Foto: Javad Parsa / NTB

Det ble klart da Støre-regjeringen mandag la frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022.

– Det er viktig for regjeringen at alle har tilgang på god rettshjelp. Dette handler om folks rettsikkerhet, spesielt for sårbare grupper. Derfor foreslår vi å øke rettshjelpssatsen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Støre-regjeringen foreslår å prisjustere rettshjelpssatsen og dermed øke den fra 1085 kroner til 1107 kroner i 2022.

Det tilsvarer en økning på 22 kroner.

Solberg-regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett å videreføre dagens offentlige rettshjelpssats på 1085 kroner, mens Advokatforeningens standpunkt har vært at den burde økes til 1560 kroner fra 2022.

Nylig fikk foreningen støtte fra Domstolsadministrasjonen og dens direktør Sven Marius Urke, som sa at «Det er uheldig om salærene over tid blir en salderingspost, som til slutt rammer klientene».

Advokatforeningen har også fremsatt krav om forhandlingsrett om rettshjelpssatsen og reversering av halveringen av reisesalæret.

Dersom kravene ikke innfris, vil Advokatforeningen aksjonere ved å stoppe arbeidet med straffesaker i Høyesterett. Det var Frode Sulland som foreslo denne aksjonsformen under Forsvarergruppens høstseminar i oktober.

Advokatforeningens aksjonskomité: – Denne økningen blir som en hån mot forslaget vårt

Vil øke antallet embetsdommere i små domstoler og bevilge mer til digitalisering 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også