Riksadvokaten har bestemt seg i Baneheia-saken

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil fredag offentliggjøre påtalemyndighetens avgjørelse i Baneheia-saken mot Viggo Kristiansen.
Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NTB

– Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil gjøre rede for avgjørelsen og den videre oppfølgningen, skriver Riksadvokaten en invitasjon til pressekonferanse fredag klokka 13.

Riksadvokatens beslutning kommer etter at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i fjor bestemte at Viggo Kristiansen skal få gjenåpnet saken sin.

Etterforsket fra Oslo

Det ble da bestemt at det ikke skulle være Agder politidistrikt eller påtalemyndigheten i Agder som skulle vurdere saken på nytt, men at den 22 år gamle drapssaken burde bli vurdert av noen som sto lenger unna.

– Riksadvokaten besluttet at Oslo statsadvokatembeter skulle behandle gjenåpningssaken på statsadvokatnivå. Saken er etterforsket av Oslo politidistrikt, og statsadvokaten i Oslo sendte over sin innstilling til Riksadvokaten 2. september 2022, skriver Riksadvokaten.

To valg

Viggo Kristiansen hadde sittet nesten 19 år i fengsel da han 1. juni i fjor ble løslatt etter ordre fra Høyesterett i påvente av påtalemyndighetens nye etterforskning i saken.

Onsdag sier hans advokat, Arvid Sjødin, til NTB at han ikke tror det vil bli noen ny rettssak mot klienten hans.

– Etter Oslo-politiets gode etterforskning så er det ikke grunnlag for å tro at det er bevis til å starte sak mot Viggo Kristiansen. Det finnes ikke bevis. Vi tar det med stor ro, sier Sjødin.

Hvis påtalemyndigheten, etter den nye etterforskningen, kommer til at Viggo Kristiansen er skyldig utover enhver rimelig tvil, skal saken tas til retten med en ny tiltalebeslutning. En ny rettssak vil finne sted i Borgarting lagmannsrett.

Påtalemyndigheten kan derimot ha konkludert med at bevisene ikke holder til domfellelse. Da må statsadvokaten gå til retten og be retten «frafalle forfølgningen» – eller nedlegge påstand om frifinnelse. Borgarting lagmannsrett vil i så fall være bundet til å avsi frifinnelsesdom uten ankeforhandling.

Egen pressekonferanse

19. mai for 22 år siden, vil holde en egen pressekonferanse etter at konklusjonen fra Riksadvokaten er blitt offentliggjort.

– Uansett utfall blir fredagen en vanskelig dag. Det er bra at man nå har fått et par dagers varsel slik at man kan forberede seg, sier Beckstrøm til VG.

– Ingen av foreldrene vil være til stede. De kommer ikke til å gi noen intervjuer fredag, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm til NTB.

Nye DNA-funn

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Nye prøvemetoder av DNA-funn fra etterforskningen for 22 år siden har avdekket arvemateriale fra Jan Helge Andersen på begge ofrene, også Lena Sløgedal Paulsen, som Andersen ble frikjent for å ha voldtatt og drept.

Det skal ikke ha blitt funnet DNA-spor fra Viggo Kristiansen i forbindelse med den nye etterforskningen.

Jan Helge Andersens advokat, Svein Holden, opplyser til NTB onsdag at han vil svare på spørsmål i forbindelse med Riksadvokatens konklusjon fredag ettermiddag.

Tidligere Elden-partner går av som leder for Gjenopptakelseskommisjonen

Leder av forsvarergruppen: Bør se på om Gjenopptakelseskommisjonen virker etter sin hensikt

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også