Reagerer på Schjødt-partners timepris: – Det skaper lite tilgjengelighet til advokattjenester generelt

Gjensidige-advokat Merete Anita Utgård mener det er et problem at advokater som bistår private næringslivsaktører, driver prisene oppover i bransjen.
Motparten protesterte på salæroppgaven til Schjødt-partner Arild Dyngeland (bildet er fra en annen rettssak). | Foto: Bjørnar Morønning/NTB
Motparten protesterte på salæroppgaven til Schjødt-partner Arild Dyngeland (bildet er fra en annen rettssak). | Foto: Bjørnar Morønning/NTB

Nylig kom dommen i erstatningssaken mellom Gjensidige og Magic Properties, som er eid av milliardæren Tom Rune Pedersen. Forsikringsselskapet mente eiendomsselskapet stod bak omfattende vannlekkasjer selv, noe Hordaland tingrett ikke er enig i.

Dermed må Gjensidige betale Magic Properties sitt krav om skadeerstatning, samt sakskostnader på 1,6 millioner kroner. Det er Schjødt-partner Arild Dyngeland som har representert Magic Properties i saken. Ifølge Bergensavisen har Dyngeland ført opp at han har brukt 242,5 timer på saken, med en timepris på 6000 kroner.

Gjensidige-advokat Merete Anita Utgård, som selv har tatt 1500 kroner i timen og leverte et samlet salærkrav på 457.000 kroner, reagerer på timeprisen til Schjødt-partneren.

– Vi i Gjensidige skal nok klare oss, men vi mener jo at slike priser skaper lite tilgjengelighet til advokattjenester generelt, og det er et problem, sier hun til avisen.

Retten skriver i sin dom at den er enig i at Dyngelands timepris er høy, men skriver at sakskostnadskravet til Magic Properties «...utgjør nødvendige kostnader, som det har vært rimelig å pådra».

Dyngeland påpeker overfor avisen at saken dreier seg om store verdier mellom to kommersielle og profesjonelle parter.

– Retten skal alltid prøve om saksomkostningene som en part krever er forholdsmessige målt mot de verdier det tvistes om og om arbeidet som er utført har vært nødvendig. Rettens vurdering er at omkostningene som saksøker krevde dekket er i samsvar med disse vilkårene, skriver han i en melding til avisen.

I oktober besluttet for øvrig Sør-Rogaland tingrett å redusere salærkravet fra advokatfullmektig Fredrik Øie Brekke i Schjødt i en annen sak etter at motpartens advokat, Eyvind Mossige i Torstrup, protesterte på salæroppgaven.

– Ingen advokat i Norge er så flink at den fortjener 4000 kroner i timen. Jeg mener at slike satser er et problem for rettssikkerheten. En arbeidstaker som ikke har en fagforening i ryggen, vil ikke våge å gå til sak mot arbeidsgiver. Han risikerer å ruinere seg. Taper han saken kan han bli dømt til å betale en halv million kroner i saksomkostninger, uttalte Torstrup til Stavanger Aftenblad.

DLA Piper og Aurstad Maskinutleige møtes på nytt i retten i begynnelsen av desember

Advokatfirma saksøkt av en tidligere ansatt som krever utbetaling av mertid og overtid

Glemte å behandle klage på henleggelse: – Mitt inntrykk er at politijuristen her ikke er alene, og at det dessverre er mange av disse sakene

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også