Glemte å behandle klage på henleggelse: – Mitt inntrykk er at politijuristen her ikke er alene, og at det dessverre er mange av disse sakene

Advokat ønsker regelendring knyttet til behandlingen av klager på henleggelsesbeslutninger.
Partner Simon Stende i advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven. | Foto: Advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven
Partner Simon Stende i advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven. | Foto: Advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven

En styreleder i et eiendomsselskap anmeldte i 2019 en tidligere daglig leder for millionunderslag. Politiet henla saken rundt tre år senere, og styrelederen valgte å klage på beslutningen om henleggelse.

Politiadvokaten glemte imidlertid å se på klagen, med det resultat at saken ble henlagt for godt, skriver Romerikes Blad.

– Det er systemer for å hindre dette, men de er ikke vanntette. I dette tilfellet så var det min feilvurdering som var årsaken, sier politiadvokat Christian Eckhoff, som beklager at politiet ikke overholdt fristen.

– Jeg var ikke klar over at mistenkte var siktet, selv om jeg burde ha vært det. I saken var det ikke utferdiget en siktelse, men det var foretatt andre etterforskningsskritt som førte til en reell siktelse. Jeg overså dessverre dette faktum, legger han til.

Eckhoff forteller at politiet har begrensede ressurser og må til enhver tid prioritere mellom mange arbeidsoppgaver.

Partner Simon Stende i advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven i Lillestrøm, som representerer eiendomsselskapet, sier han har forståelse for at politiadvokatene jobber med mange løpende saker.

– Mitt inntrykk er at politijuristen her ikke er alene, og at det dessverre er mange av disse sakene. Jeg har sett flere eksempler på at politijuristen glemmer omgjøringsfristen etter klage på henleggelse, og tilsvarende hører jeg fra andre advokater, sier Stende, som foreslår at omgjøringsfristen ved lovendring kan dobles fra tre til seks måneder.

AdvokatWatch skrev i september om mangeårig politiadvokat Stine Rigmor Grimstad som sluttet og heller ble forsvarsadvokat.

– Årsaken til dette kunne jeg vel skrevet bok om, men for meg var det først og fremst et umenneskelig arbeidspress, som ikke ble kompensert lønnsmessig, uttalte hun om bakgrunnen for at hun ga seg i politiet.

– Politikere og politiledelse burde ha et aktsomt øye på om man klarer å overholde rettssikkerheten i den rovdriften som drives på politijuristene, med dertil påfølgende gjennomtrekk og tap av kostbar kompetanse i påtaleavdelingene, la hun til.

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å styrke påtalemyndigheten i politiet med elleve millioner kroner, og ha et eget kapittel for påtalemyndigheten i statsbudsjettet.

– Belastningen på påtalejuristene har vært for stor over lang tid. For å sørge for at straffesaker både blir etterforsket og retteført, foreslår vi å styrke og synliggjøre påtalemyndigheten i politiet, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl da forslaget ble lagt frem.

Forsvarer slår alarm: – Alvorlig situasjon

Justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl: – Belastningen på påtalejuristene har vært for stor over lang tid

Erfaren politiadvokat sluttet og ble forsvarsadvokat

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også