Partner Håkon Sandbekk i Selmer merker endring i investorsamtaler etter Fosen-bråket

Advokatfirmaet jobber med å skaffe investorer til flere kraftprosjekter.
LEDET: Ifølge Selmer har Håkon Sandbekk ledet forhandlinger om etablering, finansiering og utbygging av flere offshore vindkraftverk i nordsjøområdet, samt Europas største landbaserte vindkraftverk på Fosen i Midt-Norge. | Foto: Selmer
LEDET: Ifølge Selmer har Håkon Sandbekk ledet forhandlinger om etablering, finansiering og utbygging av flere offshore vindkraftverk i nordsjøområdet, samt Europas største landbaserte vindkraftverk på Fosen i Midt-Norge. | Foto: Selmer

I oktober 2021 slo Høyesterett fast at både Storheia og Roan vindkraftverk på Fosen ble satt opp i strid med urfolksrettighetene. Konsesjonene er derfor ugyldige. I forrige måned gikk aktivister fra Norske Samers Riksforbund og Natur og Ungdom til aksjon og okkuperte inngangspartiet til Olje- og energidepartementet, samt flere andre departementer.

Mandag redegjorde olje- og energiminister Terje Aasland for saken for Stortinget. Ifølge NTB uttalte Aasland blant annet at regjeringen mener det ikke er rettslig grunnlag for verken å fjerne vindturbinene på Fosen eller nekte videre drift inntil en ny konsesjon er på plass. Aasland informerte også om at det jobbes med å fatte nye vedtak.

Flere advokater forteller nå til Dagens Næringsliv at det har blitt endringer i samtalene med investorer etter Fosen-bråket. En av advokatene er Selmer-partner Håkon Sandbekk, som er spesialisert innen fornybar energi, grønne teknologier og kraftmarkeder. 

Ifølge avisen bistår Selmer vanligvis utviklerne av vindkraftanlegg, og advokatfirmaet jobber for tiden med å skaffe investorer til flere prosjekter. 

Sandbekk forteller at avgjørelsen i Høyesterett sendte «sjokkbølger» gjennom markedet, og at Norge nå er blitt det minst attraktive nordiske landet å investere i for tysk eller fransk fornybarinvestor.

– Den politiske risikoen her til lands økte betraktelig med alt som skjedde rundt grunnrentebeskatningen. På toppen av det kommer risikoen som skyldes investorenes usikkerhet for om utbyggerne har gjort alt de er pålagt å gjøre, sier han til Dagens Næringsliv.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også