– Det er stor variasjon i kvaliteten i det som kommer fra advokatene

Flere av nemndene som behandler studentsaker ved norske universiteter og høgskoler er kritisk til advokatene som representerer studentene, viser kartlegging.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det er direktoratet for høyere utdanning og kompetanse som har kartlagt studentsakene ved norske universiteter og høgskoler for å slå fast hvordan tallet på studentsaker, advokatutgifter og behandlingstid har utviklet seg i perioden 2019 til 2023. Kartleggingen viser blant annet at advokatutgiftene ble femdoblet fra 2019 til 2021. I 2021 var summen på 11,2 millioner kroner.

Flertallet av studentsakene er fuskesaker.

Studenter får dekket advokatutgifter fra studiestedet formelt har opprettet en fuskesak mot studenten, og frem til eventuell behandling i tingretten.

Avisen Khrono skriver at studentenes advokater må tale kraftig kritikk i de frie svarene fra nemndene. En nemnd mener at mye av advokatbistanden er dårlig, mens flere nemnder mener enkelte advokater pådrivere for å påklage saker og at det faktureres flere timer i sakene enn det som er nødvendig.

Anne Marie Snekvik, som jurist ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), kjenner seg igjen i noen av svarene. Hun sier til Khrono at det er stor variasjon i kvaliteten i det som kommer fra advokatene.

Advokatfirmaet Nidaros i Trondheim bistår i studentsaker. Partner Andreas Bach Thorgaard kjenner seg ikke igjen i det nemndene skriver i sine svar.

– Uansett, om lærestedene liker det eller ikke, er det risikofritt for studentene å påklage et vedtak om utestengelse. Så kan de mene at den ordningen bør revideres. Men når det er sånn ordningen er akkurat nå, blir det en del av rådgivningen man gir til studentene, sier Thorgaard til Khrono.

Advokatutgiftene er for øvrig nesten halvert fra 2021 til 2023.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også