Vil evaluere ordningen med at studenter får dekket advokatutgifter i fuskesaker

Regjeringen vurderer å kutte i advokathjelp til studenter i fuskesaker.
SKAL EVALUERE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). | Foto: Frederik Ringnes / NTB
SKAL EVALUERE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). | Foto: Frederik Ringnes / NTB

– Institusjonene har meldt tilbake at dagens ordning ikke er ideell, så dette er noe vi kommer til å se på, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til VGs papiravis.

I mars 2022 sendte NTNU et brev til Kunnskapsdepartementet om advokatutgifter i klagesaker. 

«Vi oppfordrer departementet til å vurdere en stykkprisordning i fuskesaker», var budskapet fra universitetet, ifølge Khrono.

Studenter får dekket advokatutgifter fra studiestedet formelt har opprettet en fuskesak mot studenten, og frem til eventuell behandling i tingretten.

Svaret fra departementet var den gangen at det vil ta med seg innspillene fra NTNU når ny universitets- og høgskolelov skal behandles.

I mellomtiden har VG kartlagt disse advokatutgiftene. Avisen skrev tidligere i juni at de 20 største universitetene og høyskolene i Norge, med til sammen 290.000 studenter, i tidsperioden 2018 til 2022 har brukt minst 30 millioner kroner på advokatbistand til studenter som har vært mistenkt for fusk.

Når VG spør forsknings- og høyere utdanningsministeren om regjeringen vurderer å stramme inn, svarer han at «det får vi se på».

– Men vi har fått mange tilbakemeldinger om at dette er problematisk fordi studenter kan ta saker for domstolen, bare fordi det ikke har noen kostnad for dem, sier statsråden.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også