AdvokatWatch

– Det kan være riktig å se på om dekning av kostnader ved advokatbistand uavhengig av resultat er rett bruk av samfunnets ressurser

Lederen for Felles klagenemnd vil det høye antallet fuskesaker til livs.

Marianne Klausen er partner i Føyen og leder for Felles klagenemnd. | Foto: Føyen

– Når vi ser hvor få fuskevedtak som blir endret til gunst for studenten, også etter overprøving i domstolen, mener jeg som leder at det kan være riktig å se på om dekning av kostnader ved advokatbistand uavhengig av resultat i alle tilfeller er riktig bruk av samfunnets ressurser, sier Marianne Klausen til avisen Khrono.

Hun er partner i Føyen og leder for Felles klagenemnd.

I fjor ble det registrert 1.165 fuskesaker ved landets universiteter og høyskoler. 135 av sakene endte med frifinnelse, mens i minst 400 av de resterende 1.030 sakene endte studenten opp med å få den strengeste reaksjonen, viser en gjennomgang Khrono har foretatt.

I mars sa Marit Reitan, prorektor for utdanning ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, at det er blitt mer vanlig å bruke advokater i fuskesaker. Ifølge Khrono brukte universiteter og høyskoler i fjor 9,1 millioner kroner på å dekke advokatutgifter for studenter som er blitt tatt for fusk.

Det er 2,4 ganger mer enn summen de brukte i 2020.

I dag fungerer det slik at en student som blir tatt i fusk og hvor det blir innstilt på eller vedtas utestenging fra lærestedet, får dekket advokatutgifter etter statens timesats, hvis studenten ønsker det.

Mens utgangspunktet for advokatkostnader i forvaltningsloven er at en part skal tilkjennes dekning av nødvendige advokatkostnader dersom et vedtak blir endret til vedkommendes gunst, er altså studenter som klager sikret dekning av advokatkostnader.

– Mange fuskesaker er ikke rettslig sett spesielt kompliserte, og studentene vil kunne ivareta sine interesser på en god måte i klagerunden uten juridisk bistand, sier Klausen til Khrono.

Advokatutgifter til studenter tatt for fusk mer enn doblet

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch