Advokatutgifter til studenter tatt for fusk mer enn fordoblet

I løpet av 2021 har universiteter og høyskoler betalt mer enn 2,4 ganger mer enn året før til å dekke advokatutgifter for studenter som er tatt for fusk.
Illustrasjonsfoto student på lesesal. Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Illustrasjonsfoto student på lesesal. Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
NTB

Det er avisen Khrono som har samlet inn tall fra elleve av landets fjorten universiteter og høyskoler. Der går det fram at studentene i fjor fikk dekket 9,1 millioner kroner i utgifter til advokat etter at de var blitt att for fusk i forbindelse med eksamen.

Ordningen er slik at en student som blir tatt i fusk og hvor det som reaksjon blir innstilt eller vedtas utestengning fra lærestedet, får dekket utgiftene til advokat etter statens timesats, dersom studenten ønsker det.

Over hele landet ble de i fjor registrert 1.165 saker med fusk ved landets universiteter og høyskoler. Av dem endte 135 med frifinnelse, men minst 400 av de resterende 1.030 sakene endte med å få den strengeste reaksjonen.

Prorektor for utdanning ved NTNU i Trondheim, Marit Reitan, sier det er blitt mer vanlig å bruke advokater i fuskesaker. Hun vil ha et tak på hvor mange timer med advokat utdanningsinstitusjonen skal dekke for studentene som er tatt i fusk.

– Der det for en del år siden bare unntaksvis var studenter som benyttet adgangen, er det i dag langt flere som benytter seg av advokat i disse sakene, sier Reitan.

NTNU vil be om et tak på advokatutgifter: – Vi ser at det er i ferd med å utvikle seg et marked for advokater i denne type saker

Student saksøkt av privatskolen Jusutdanning

Fullførte jusstudiet på to år og åtte måneder: – Jeg tror alle kan gjøre det, men det krever disiplin 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også