Økokrim: Advokat tiltalt for grovt underslag av pleietrengende kvinne i 90-årene

Mannen nekter straffskyld.
Rettssaken er planlagt å gå i Oslo tingrett i løpet av vinteren. | Foto: Terje Pedersen/NTB
Rettssaken er planlagt å gå i Oslo tingrett i løpet av vinteren. | Foto: Terje Pedersen/NTB

Saken er oppdatert mandag formiddag i forbindelse med en pressemelding fra Økokrim.

En advokat og en sykepleier er tiltalt for grovt underslag av en pleietrengende kvinne i 90-årene, melder Økokrim i en pressemelding.

Advokaten har, ifølge tiltalen, underslått 7,4 millioner kroner fra kvinnen som var hans klient.

– Advokaten skal ha utferdiget flere gavebrev på vegne av fornærmede til den tidligere sykepleieren og seg selv. Deretter skal han ha overført til sammen 5,4 millioner kroner til sykepleieren og 2 millioner kroner til seg selv. Dette ble gjort selv om fornærmede, på grunn av svekket helse ikke forsto betydningen av gavebrevene, og var svært lett å lede, heter det i pressemeldingen.

– Det er en alvorlig tiltale. Det er store beløp det dreier seg om, og fornærmede var i en sårbar situasjon. Vi mener også at advokaten og sykepleieren har brutt den tilliten som følger med stillingen, sier påtaleansvarlig i saken, sier statsadvokat og påtaleansvarlig Anne Allum.

En mann i 60-årene er i tillegg tiltalt for grovt bedrageri ovenfor den samme fornærmede, opplyser Økokrim.

E24, som omtalte saken først, skriver at alle tre nekter straffeskyld.

Advokaten, som er en mann i 70-årene, fikk tilbakekalt sin advokatbevilling i mai i år. Hans advokat, Henriette Willix i Advokatfirmaet Sulland, sier til E24 at saken er en «forferdelig belastning» for den avskiltede advokaten.

– Først og fremst fordi det har tatt så lang tid. Han ble pågrepet i april/mai 2020. Siden har dette trukket ut i tid, og det er en tilleggsbelastning. Han mener han ikke har gjort noe galt, sier hun.

Partner Svein Holden i Hjort, er oppnevnt som bistandsadvokat for den avdøde kvinnen. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor E24.

Straffesaken startet med at Enheten for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim mottok rapporter om mistenkelige transaksjoner fra flere rapporteringspliktige. EFEs arbeid med informasjonen ble formidlet til Økokrim, som startet etterforskning i saken, heter det i pressemeldingen.

– Jeg tror mange advokater ikke tenker gjennom hvor lett de kan bli misbrukt i hvitvaskingsøyemed

Morten Kjensli meddeles advarsel

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også